Wielomiany
happy: Witam, bardzo was proszę o rozwiązanie tych zadań, bądź też chociaż na kierunkowanie mnie.
Rozwiąż równania:
a) (x−1)(−x−3)(x+4)=0
b) 2x(x+3)(−x−1)(x+6)=0
c) x3+2x2+x=0
d) x5+x4−2x3=0
8 gru 16:09
52: Jeśli nie wiesz jak zrobić a) i b) to...
Nie byłaś w szkole ? Czy co ... ?
Podpowiedź do c) d)
Wyciągnij przed nawias w c) x
d) x3
a potem kombinuj
8 gru 16:11
happy: Byłam, byłam 52, lecz to było kilka lat temu. Aktualnie chodzę do szkoły wieczorowej i po
prostu tego nie pamiętam. Pozdrawiam!
8 gru 16:17
52: OOOk
a) x=1 v x=−3 v x=−4
c)x(x2+2x+1)=0
x(x+1)2=0
x=0 v x=−1
Reszta podobnie...
8 gru 16:29
8 gru 16:29