matematykaszkolna.pl
Zadanie na zbiorze? ermar: Witam. Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Chciałbym to wyjaśnić synowi ale wstyd przyznać mam z tym zadaniem problem "Na przyjęcie przyszło n osób. Początkowo każdy znał dokładnie 3 znajomych wśród pozostałych osób obecnych na przyjęciu. W trakcie przyjęcia niektóre osoby poznały się, w wyniku czego pod koniec przyjęcia każdy miał wśród pozostałych dokładnie 4 znajomych. Wyznacz wszystkie liczby n, dla których opisana sytuacja jest możliwa. (Przyjmujemy, że jeśli osoba A zna osobę B, to osoba B zna osobę A)" Moim zdaniem warunek spełni n≥5 ale nie jestem pewien czy to jest ok i nie wiem jak to rozpisać. Bardzo prosiłbym o pomoc.
8 gru 15:46
Nvc: Proszę usunąć zapytanie i nie publikować rozwiązań tego zadania! Treść zadania stanowi własność intelektualną Stowarzyszenia na rzecz Edukacji Matematycznej, które nie wyraża zgody na publikowanie jej gdziekolwiek poza oficjalną stroną www.omg.edu.pl przed 15 grudnia 2014 r. Zadania z Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów należy rozwiązywać samodzielnie! Warto zapoznać się z punktami X.2. i X.4. Regulaminu OMG: http://omg.edu.pl/uploads/attachments/regulamin.pdf
13 gru 13:55
13 gru 13:56