Funkcja kwadratowa z liniową
stigmata: funkcja kwadratowa f(x)=x2 przyjmuje wartości mniejsze niż funkcja liniowa g(x)=4x wtedy i
tylko wtedy, gdy:
d. x∊(0,4)
proszę o wytłumaczenie
8 gru 15:19
J:
rozwiązujesz nierówność: x2 < 4x ⇔ x2 − 4x < 0 ⇔ x(x−4) < 0 ⇔ x ∊ (0,4) ..
8 gru 15:23
stigmata: ok dzięki
wykres funkcji kwadratowej f(x)= − 3(x−2)2+ 1 przekształcono przez symetrię osiową względem
osi OY i otrzymano wykres fukncji g
a. g(x) = −3(x+2)2 + 1
na czym polega to przekształcenie? nie mam określonego kierunku (dół, góra)
8 gru 15:36