Wielomiany i funkcje wymierne
stude: Wielomiany i funkcje wymierne
Witam, bardzo proszę kogoś o rozwiązanie, bądź też chociaż na kierunkowanie mnie jak zrobić te
trzy przykłady. Jest to dział: Wielomiany i funkcje wymierne
Wykonaj podane działania:
a) W(x)= 3x2+(2−x)−(2x3−3x)−(5x2+3)
a)W(x)= 2x2−(8x2−3x)−(3x−14x2)
c)W(x)=(x2+3x−1)(2x2−1)
Nie chodzi tutaj o przysłowiowe zerżnięcie tych przykładów, chodzę do szkoły wieczorowej, i nie
pamiętam jak to się robiło już w szkole. Z góry dziękuję, Pozdrawiamemotka
8 gru 14:53
J:
redukujesz wyrazy podobne ... takie,które mają x w tej samej potędze np. 3x2 − 2x2 = x2 ..
8 gru 14:54