| x2 | ||
Mam problem z pochodną y=√ | ||
| x+1 |
| 1 | x2+2x | ||||||||||||
Mogę zostawić ją w takiej postaci | * | ![]() | |||||||||||
| (x+1)2 |
| x + 2 | ||
= | ||
| 2√(x+1)3 |
| x(x+2) | |||||||||||
= | = ... | ||||||||||
|
| x2 | ||
y = √ | ||
| x + 1 |
| v | ||
y = √u u = | v = x2 z = x + 1 | |
| z |
| 1 | ||
y' = [√u]' = | * u' = *) | |
| 2√u |
| v | v'z − vz' | |||
u' = [ | ]' = | = **) | ||
| z | z2 |
| 2x(x + 1) − x2 | 2x2 + 2x − x2 | x2 + 2x | ||||
**) = | = | = | ||||
| (x + 1)2 | (x + 1)2 | (x + 1)2 |
| 1 | x2 + 2x | ||||||||||||
*) = | * | = | |||||||||||
| (x + 1)2 |
| x2 + 2x | (x2 + 2x)√x + 1 | |||||||||
= | = | = | ||||||||
| 2√x2(x + 1)2 |
| x2 + 2x | √x + 1 | |||
= | * | = | ||
| 2√x2 | (x + 1)2 |
| x2 + 2x | (x + 1)1/2 | |||
= | * | = | ||
| 2√x2 | (x + 1)2 |
| x2 + 2x | (x2 + 2x)4√x + 1 | |||
= | * 4√x + 1 = | |||
| 2√x2 | 2√x2 |