matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzor
gad:
a+b−c
banalne pytanie skad bierze sie wzor r =
gdy mamy trojkat prostokatny i wpisany w
2
nim okrag
8 gru 14:08
pigor:
..., jak takie banalne, to opowiem tak , bo w każdym Δ prostokątnym c= a−r+b−r ⇔ 2r=a+b−c ⇔ r=
1
2
(a+b−c) i tyle .
8 gru 14:15