monotonicznosc i granice
Noga z MAJCY: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu
an = 3n2+5n−3n2+2n
8 gru 12:31
Noga z MAJCY: Z góry dzięki
8 gru 12:32
J:
| | | |
... limn→∞ = lim |
| = 3 .. ciąg zbieżny ... |
| | | |
8 gru 12:37
Noga z MAJCY: czyli granica tego ciągu to 3
8 gru 12:39
J:
..tak..
8 gru 12:44
Noga z MAJCY: a monotoniczność
8 gru 12:45
kasia08: pomóż pliska....z góry dzięki...
8 gru 13:00
noga z majcy: jaki bedzie dalszy ciąg zadania (monotonicznosc)
9 gru 09:02
Gray:
Ograniczoność:
| | 3n2+5n−3 | | 3(n2+2n) − n − 3 | | n+3 | |
a) z góry: |
| = |
| = 3 − |
| ≤ 3, bo |
| | n2+2n | | n2+2n | | n2+2n | |
| | 3n2+5n−3 | | 3n2 − 3 | | 3(n−1)(n+1) | |
b) z dołu: |
| ≥ |
| = |
| ≥0 dla n≥1. |
| | n2+2n | | n2+2n | | n2+2n | |
Monotoniczność:
| | 3(n+1)2+5(n+1)−3 | | 3n2+5n−3 | |
an+1 − an = |
| − |
| = ... |
| | (n+1)2+2(n+1) | | n2+2n | |
sprowadź do wspólnego mianownika to pomogę
9 gru 11:17