???
Oaza: Liczenie pochodnych:
| | lnx+1 | | (lnx+1)`(x+1)−(lnx+1)(x+1) | |
y`=( |
| )`= |
| = |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
| | 1 | |
możecie mi poradzić jakiego wzoru mam użyć z tą pochodną (lnx+1)`? Chciałem tego (lnx)`= |
| |
| | x | |
gdzie x+1 pełni f−cje "x" ale mi nie wychodzi
8 gru 12:13
8 gru 12:17
J:
..sorry .. w mianowniku oczywiście: (x+1)2..
8 gru 12:18
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = ln(x) + 1 v = x + 1 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = *) |
| | v | | v2 | |
| | 1 | | 1 | |
u' = [ln(x) + 1]' = [ln(x)]' + [1]' = |
| + 0 = |
| |
| | x | | x | |
v' = [x + 1]' = [x]' + [1]' = 1 + 0 = 1
| | | 1 | |
| * (x + 1) − (ln(x) + 1) | | x | |
| | | |
*) = |
| = |
| = |
| | (x + 1)2 | | (x + 1)2 | |
8 gru 12:21
Oaza: | | 1 | |
Jak dziadku pomnożyłeś to |
| *(x+1)? |
| | x | |
8 gru 12:25
Dziadek Mróz:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(x + 1) = |
| *x + |
| *1 = 1 + |
| |
| x | | x | | x | | x | |
8 gru 12:29
J:
| 1 | | x | | 1 | | 1 | |
| (x+1) = |
| + |
| = 1 + |
| |
| x | | x | | x | | x | |
8 gru 12:29
Dziadek Mróz:
A jeżeli chodzi o to skąd to się wzięło, to masz odnośnik w postaci gwiazdki *) dotyczący
wyniku z 3−ciej linii rozwiązania i jest jego kontynuacją. Podstawiłem po prostu wyniki z u' i
v' obliczone poniżej.
8 gru 12:30
Oaza: Aaaaa i wszystko jasne. Pogubiłem się na obliczeniach. Dzięki wielkie panowie
8 gru 12:32
Oaza: Mialem ok, tylko źle pomnożyłem. Wszystko się zgadza. Thx raz jeszcze
8 gru 12:33