Przedstaw funkcję y= -x^2-2x+15 w postaci iloczynowej.
MaJooo: Przedstaw funkcję y= −x2−2x+15 w postaci iloczynowej.
8 gru 11:27
===:
...to licz pierwiastki ... chyba że potrafisz inaczej −
8 gru 11:32
MaJooo: problem w tym że za bardzo nie rozumiem tego
8 gru 13:27
J:
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
Δ = b2 − 4ac ... x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
8 gru 13:29
pigor: ... postać iloczynowa funkcji kwadratowej
y=ax2+bx+c, a≠0 ,to
y= a(x−x1)(x−x2) więc ze wzorów u
J powyżej liczysz x
1,x
2 i koniec lub
np. tak :
y= − x2−2x+15= −(x
2+2x−15)= −(x
2+2x+1−16)= −((x+1)
2−4
2)=
= −(x+1−4)(x+1+4)=
−(x−3)(x+5) − szukana postać iloczynowa. ...
8 gru 13:43