rozwiązywanie nierówności
alaa: 5x−53−x>20
18 lis 16:59
alaa: 5x−53−x>20
18 lis 17:07
Eta:
To proste
| | 1 | |
5x = t 5−x= |
| , dla t>0
|
| | t | |
t−5
3*
1t>20 /*t
t
2 −20t −125>0 Δ= 900
√Δ= 30
t
1= 25 v t
2= −5 −−−odrzucamy
zatem t−25>0 => 5
x > 25 => 5
x> 5
2 =>
x>2
18 lis 17:20
BiebrzaFun : 5
x=k
| | 53 | |
k− |
| −20>0 /k (możemy pomnożyć bo k>0) |
| | k | |
k
2−20k−125>0
Δ=900
√Δ=30
k
1=−5<0
k
2=25 ⇒k∊(−
∞;−5)U(25;
∞) i k>0
k>25
5
x>25
x>2
18 lis 17:29
18 lis 17:33
alaa: ale z k jest lepsze
18 lis 17:33
Eta:
Jaki więc jest sens
powielać te same rozwiązania
Pozdrawiam
18 lis 17:34
Eta:
Ok

już Ci więcej nie pomagam "dowcipna"
alaa
18 lis 17:35
BiebrzaFun : Eta, jest ok,tylko nie wiedziałem ,że robisz
18 lis 17:45
Eta:
ok
18 lis 17:52
alaa: biebrza to moze ty mi pomozesz? w innym zadaniu?
18 lis 17:53
alaa: biebrza a skad ci ta delta wyszla 900?
18 lis 18:00
BiebrzaFun : Δ=(−20)2−4(−125)=900
18 lis 18:04
BiebrzaFun : za wolno strona chodzi,spadam .
18 lis 18:07