Sprawdzicie
Ona :

| | 1 | |
Wyznacz monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji y=x+ |
| |
| | x | |
1) Dx∊R/{0}
| | 1 | | (1)`(x)−(1)(x)` | | 1 | |
2) y`=(x)`+( |
| )`=1+ |
| =1− |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
x
2−1=0
x
2=1
x=1 x=−1
4) Przybliżony wykres
5)f(x)↗(−
∞,−1)u(1,
∞)
f(x)↘(−1,1)
Fmax=f(−1)=−2 Funkcja osiąga max lokalne w pkt (−1,−2)
Fmin=f(1)=2 F−cja osiąga min lokalna w pkt (1,2)
8 gru 10:25
===:
8 gru 10:47
===:
... czyli wszystko ok −
8 gru 10:47
Ona : Jeżeli mam w poleceniu obliczyć monotoniczność i ekstrema f−cji to muszę liczyć max i min w
punkcie tak jak to zrobiłam na końcu? Czy moge to pominąć ?
8 gru 10:56
===:
... tylko w przedziale w którym funkcja maleje uwzględnij dziedzinę
8 gru 11:00