Liczby zespolone
asia: Hej, podpowie ktoś jak rozwiązać taki przykład z liczb zespolonych?
z7=z
8 gru 01:40
Janek191:
z7 = z
z7 − z = 0
z*( z6 − 1) = 0
z = 0 lub z6 − 1 = 0
itd.
8 gru 07:54
Gray: A może postać trygonometryczna?
Dla z=r(cosa+isina), gdzie r≥0 mamy:
r
6(cos6a+isin6a) = r(cosa+isina) ⇔ r
6=r ∧ 6a=a+2kπ ⇔
| | 2kπ | |
(r=0 ∨ r=1) ∧ a = |
| , k=0,1,2,3,4 (dla pozostałych k elementy się powtarzają) |
| | 5 | |
Ostatecznie:
| | 2kπ | | 2kπ | |
z=0 lub zk = cos |
| + isin |
| , dla k=0,1,2,3,4 |
| | 5 | | 5 | |
8 gru 08:41