cięciwa paraboli
Coco: Oblicz długość cięciwy paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=x2−5x+4 jaką wyznacza sieczna
przechodząca przez punkt(4,1) i nachylona do osi OX pod kątem 45 stopni
18 lis 16:49
Marcin: 1. sieczna jest prostą o równaniu:
y=ax+b gdzie a=tg(45st)
2. podstawiasz do tego równania a i współrzędne punktu przez który ona przechodzi (4;1)
wyliczasz b
3. obliczasz współrzędne punktów wspólnych siecznej i f(x), korzystasz z tego, że punkty
wspólne spełniają oba równania, rozwiązujesz układ 2 równań (równaniami są wzory tych funkcji)
powinny wyjść 2 punkty (alternatywa 2 rozwiązań)
4. później tylko wyliczasz długość odcinka łączącego te punkty np. ze wzoru na długość odcinka
|AB|=√(xA−xB)2+(yA−yB)2
18 lis 17:38