Całka
jakubs: Obliczyć całkę:
Nie wiem jak to zadanko ruszyć.
7 gru 18:58
jakubs: Wynalazłem na necie coś takiego jak podstawienie uniwersalne i się udało.
7 gru 19:27
jakubs: Wysiadam przy tych całkach
| | (2sinx+3cosx)dx | | 2sinx+3cosx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| * |
| |
| | sin2x*cosx+2cos3x | | sin2x/cosx+2cosx | | cos3x | |
| | 2t+3 | |
W książce mam podstawienie t=tgx, ale dalej nie wiem jak otrzymali ∫ |
| dt |
| | t2+2 | |
Help
7 gru 19:54
daras: wypożycz sobie albo ściągnij z netu Krysickiego Włodarskiego−Analiza matematyczna w zadaniach
t2
7 gru 20:45
jakubs: Zrobiłem to zadanko, ale mnie nerwów kosztowało sporo.
Krysickiego mam 2 części na półce, ale w pierwszym tomie są całki nieoznaczone.
7 gru 20:48
Kacper:
Na wiki nawet jest pokazane jaki związek ma tgx z pozostałymi funkcjami

Zamieniamy całkę trygonometryczną na wymierną
7 gru 20:49
Godzio:
| | x | |
W tym wypadku t = tg |
| , a nie tgx |
| | 2 | |
7 gru 20:51
daras: i co robią te tomy? kurza się

przecież masz całkę nieoznaczoną
7 gru 20:58
daras: | | dt | |
po podstawieniu masz całkę wymierną ∫ |
| to już chyba dasz radę ?  |
| | t + 1 | |
7 gru 21:02
jakubs: Dwójka się kurzy, a jedynka jest dość mocno eksploatowana
7 gru 21:03
Mila:
| 2sinx+3cosx | |
| = |
| sin2x*cosx+2cos3x | |
| | 2sinx+3cosx | |
= |
| = |
| | cosx(sin2x+2cos2x) | |
| | 2sinx | | 3cosx | |
= |
| + |
| = |
| | cosx*(1+cos2x) | | cosx(1+cos2x) | |
| | 2sinx | | 3 | |
∫ |
| dx+∫ |
| = |
| | cosx*(1+cos2x) | | (1+cos2x) | |
pierwsza podst. cosx=t,
7 gru 21:09
jakubs: Pani
Milu już to zadanko zrobiłem z podstawieniem t=tgx, ale dziękuję

Koniec całek na dzisiaj, czas się brać za algebrę, bo we wtorek kolos
7 gru 21:15
Gray: | | dx | |
To co napisałeś o 19:54 było prawie OK (prawie, bo pod dx powinno być cos2x: |
| ). |
| | cos2x | |
Po podzieleniu licznika i mianownika przez cosx i podstawieniu t=tgx dostajesz dokładnie całkę
7 gru 21:16
jakubs: Oj tak racja Gray, źle przepisałem z kartki.
Później sobie wyciągnąłem cosx w mianowniku przed nawias i dalej już było prosto.
7 gru 21:18
daras: źle przepisujecz , tomy sie kurzą a my mamy rozwiazywac? dooobre
7 gru 23:10
daras: w t.2 $9 jest rozdział pt.: "Ogólen metody sprowadzania całek trygonometrycznych do całek z
funkcji wymiernych", polecam lekturę ale oczywiście po kole z algebry, bo ci się pomerda
8 gru 13:11
jakubs: Ja to mam w tomie pierwszym

Nie chciałem rozwiązania, tylko pomoc w przejściu jednego kroku.
8 gru 14:42
daras: może masz nowszwe wydanie?
z Krysickim i Włodarskim przejdziesz wiele kroków tylko ich odkurz

powodzenia !
8 gru 15:58