matematykaszkolna.pl
Całka jakubs: Obliczyć całkę:
 dx 

1+sinx+cosx 
Nie wiem jak to zadanko ruszyć.
7 gru 18:58
jakubs: Wynalazłem na necie coś takiego jak podstawienie uniwersalne i się udało.
7 gru 19:27
jakubs: Wysiadam przy tych całkach
 (2sinx+3cosx)dx 2sinx+3cosx dx 

= ∫

*

sin2x*cosx+2cos3x sin2x/cosx+2cosx cos3x 
 2t+3 
W książce mam podstawienie t=tgx, ale dalej nie wiem jak otrzymali ∫

dt
 t2+2 
Helpemotka
7 gru 19:54
daras: wypożycz sobie albo ściągnij z netu Krysickiego Włodarskiego−Analiza matematyczna w zadaniach t2
7 gru 20:45
jakubs: Zrobiłem to zadanko, ale mnie nerwów kosztowało sporo. Krysickiego mam 2 części na półce, ale w pierwszym tomie są całki nieoznaczone.
7 gru 20:48
Kacper: Na wiki nawet jest pokazane jaki związek ma tgx z pozostałymi funkcjami emotka Zamieniamy całkę trygonometryczną na wymierną emotka
7 gru 20:49
Godzio:
 x 
W tym wypadku t = tg

, a nie tgx
 2 
7 gru 20:51
daras: i co robią te tomy? kurza się emotka przecież masz całkę nieoznaczoną
7 gru 20:58
daras:
 dt 
po podstawieniu masz całkę wymierną ∫

to już chyba dasz radę ?emotka
 t + 1 
7 gru 21:02
jakubs: Dwójka się kurzy, a jedynka jest dość mocno eksploatowana emotka
7 gru 21:03
Mila:
2sinx+3cosx 

=
sin2x*cosx+2cos3x 
 2sinx+3cosx 
=

=
 cosx(sin2x+2cos2x) 
 2sinx 3cosx 
=

+

=
 cosx*(1+cos2x) cosx(1+cos2x) 
 2sinx 3 

dx+∫

=
 cosx*(1+cos2x) (1+cos2x) 
pierwsza podst. cosx=t,
7 gru 21:09
jakubs: Pani Milu już to zadanko zrobiłem z podstawieniem t=tgx, ale dziękuję emotka Koniec całek na dzisiaj, czas się brać za algebrę, bo we wtorek kolosemotka
7 gru 21:15
Gray:
 dx 
To co napisałeś o 19:54 było prawie OK (prawie, bo pod dx powinno być cos2x:

).
 cos2x 
Po podzieleniu licznika i mianownika przez cosx i podstawieniu t=tgx dostajesz dokładnie całkę
 2t+3 

dt
 t2+2 
7 gru 21:16
jakubs: Oj tak racja Gray, źle przepisałem z kartki. Później sobie wyciągnąłem cosx w mianowniku przed nawias i dalej już było prosto.
7 gru 21:18
daras: źle przepisujecz , tomy sie kurzą a my mamy rozwiazywac? dooobre emotka
7 gru 23:10
daras: w t.2 $9 jest rozdział pt.: "Ogólen metody sprowadzania całek trygonometrycznych do całek z funkcji wymiernych", polecam lekturę ale oczywiście po kole z algebry, bo ci się pomerda emotka
8 gru 13:11
jakubs: Ja to mam w tomie pierwszym Nie chciałem rozwiązania, tylko pomoc w przejściu jednego kroku.
8 gru 14:42
daras: może masz nowszwe wydanie? z Krysickim i Włodarskim przejdziesz wiele kroków tylko ich odkurzemotka powodzenia !
8 gru 15:58