PILNE-obliczyć granicę funkcji
alaa: x→1
18 lis 16:39
AS: Rozłóż licznik i mianownik na iloczyn i przed przejściem do granicy
uprość przez wspólne wyrażenie
18 lis 16:41
AS: Rozłóż licznik i mianownik na iloczyn i przed przejściem do granicy
uprość przez wspólne wyrażenie
18 lis 16:42
Mateusz: podstaw za x 1 i oblicz wartość wyrażenia tzn granicę
18 lis 16:43
Eta:
D
f= R\ {−2, 1}
| | (x−1)(x−3) | | x−3 | |
f(x)= |
| = |
|
|
| | (x+2)(x−1) | | x+2 | |
dokończ.......
18 lis 16:43
alaa: to moze mi pomozesz?
18 lis 16:44
Eta:
18 lis 16:44
alaa: Mateusz to sie tak nie da ja tak robilam i wychodzi 0
18 lis 16:44
jamelia: x
2+x−2=0
Δ=1+8=9
x
2+x−2=(x+2)(x−1)
x
2−4x+3=0
Δ=16+12=4
x
2−4x+3=(x−1)(x+3)
A wiec
| x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | | x+2 | |
| = |
| = |
| |
| x2−4x+3 | | (x−1)(x+3) | | x+3 | |
| | 1+2 | | 3 | |
A wiec limes przy x→1 z tego wyrazenia wynosi |
| = |
| |
| | 1+3 | | 4 | |
(i w tym twoim zapisie za lim nie ma znaku =, dopiero po tym ulamku, bo ty liczysz granice tego
wyrazenia!)
18 lis 16:46
alaa: Eta czy teraz moge podstawic 1 za x


?
18 lis 16:46
alaa: jamelia tak tez mozna ale za dlugo a na kolokwium nie ma na to czasu
18 lis 16:48
jamelia: pomylilam sie zamienilam licznik z mianownikiem, bo mi sie te rownania pomylily, sorry
Δ
2=16−12=4
| | x+3 | |
masz wiec do obliczenia granice przy x→1 wyrazenia |
| |
| | x+2 | |
18 lis 16:49
jamelia: jak za x podstawisz sobie 1 to nie moze ci tak od razu wyjsc zero, bo nei mozesz dzilic przez
zero (a ja chyba jeszcze jakies bledy mam obliczeniowe bo u gory musi byc −3)
18 lis 16:52
jamelia: jak za x podstawisz sobie 1 to nie moze ci tak od razu wyjsc zero, bo nei mozesz dzilic przez
zero (a ja chyba jeszcze jakies bledy mam obliczeniowe bo u gory musi byc −3)
18 lis 16:52
alaa: raczej ze −3
18 lis 16:54
alaa: sa niektore przyklady ze jak lim→1 i jak sie podstawi to wychodzi jakas liczba albo ulamek ale
jesli tak jAK w tym przykladzie jesli podstawimy 1 za x to wychodzi o przez zero wiec trzeba
doprowadzic to do postaci iloczynowej
18 lis 16:56
jamelia: no wlasnie, wiec, nie widze problmu (o ile oczywiscie sie nie myslisz tyle co ja

)
18 lis 16:58
alaa: nie badz taka do przodu bo ci tylu zabraknie
18 lis 17:00
Basia:
Nie trzeba. Eta wam wyraźnie napisała jak to trzeba zrobić.
I to jest najprostszy sposób.
Drugi to skorzystanie z reguły de l'Hospitala bo i licznik i mianownik dążą do 0.
Czyli:
| | x2+x−2 | | (x2+x−2)' | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | x2−4x+3 | | (x2−4x+3)' | |
| | 2x+1 | | 2+1 | | 3 | |
limx→1 |
| = |
| = − |
| |
| | 2x−4 | | 2−4 | | 2 | |
18 lis 17:02
Eta:
jamelia
pomyliłas licznik z mianownikiem

dokańczam :
| | x−3 | | 1−3 | |
lim |
| = |
| = −23
|
| | x+2 | | 1+2 | |
x →1
18 lis 17:04
alaa: nie trzeba pochodnych liczyc tutaj
bo pochodne to mamy liczyc w innych zadaniach a w tym mamy obliczyc granice funkcji
18 lis 17:04
Eta:
Napisałam Ci poprawny wynik

= −
23
18 lis 17:06
Eta:
18 lis 17:06
alaa: TAK ALE TO BYLO DO BASI A NIE DO CIEBIE
18 lis 17:08
18 lis 17:09
Eta:

Basi wynik jest dlatego −
32 bo pomylony licznik z mianownikiem
i Basia tego nie zauważyła !
18 lis 17:10
alaa: O CO CI CHODZI BASIA?
18 lis 17:11
Eta:
Jakich

pytasz

........ proste

....samych "
wykształciuchów" ( bez urazy
Innych)
Witaj
Basiu
18 lis 17:12
Mateusz: Wiem ze wychodzi zero otrzymujemy wtedy wyrazenie nieoznaczone wtedy przekształcamy funkcje nie
miałas tego na wykładach
18 lis 17:16
alaa: mialam ale mowie ci ze nie zawsze wychodzi 0 przez 0 czy ty czytac nie potrafisz co pisalam
wczesniej?
18 lis 17:21
Eta:
Pewnie
alaa ...była wtedy w kawiarni
18 lis 17:21
alaa: pewnie alaa byla zawsze na wykladach
18 lis 17:24
Mateusz: no wiem ze nie zawsze ale czasem wyjdzie a nie dowiesz sie tego zanim nie podstawisz tego
punktu za x
18 lis 17:24
alaa: bingo MATEUSZ TEZ JESTEM TAKA BYSTRA JAK TY I TO WIEDZIALAM
18 lis 17:25
Eta:
alaa
| | 0 | |
zapamietaj , że jezeli da się uprościć ułamek tak , by nie wychodziło |
|
|
| | 0 | |
to upraszczamy i liczymy wartośc dla x =1
a jeżeli sie nie da , to tak jak napisała
Basia
pozostaje reguła de l
'Hospitala
Pozdrawiam przyszłego "magistra"
18 lis 17:25
Mateusz: No ja nie wiedziałem ze jestes taka bystra
18 lis 17:27
alaa: ALE JA WIEDZIALAM
18 lis 17:27
Mateusz: To gratuluje
18 lis 17:29
alaa: jeszcze pomozcie mi rozwiazac nierownosc

?
5
x−5
3−x>20
18 lis 17:29
Eta:
już Ci rozwiazałam w poprzednim Twoim poście
18 lis 17:31
alaa: no tak widzialam dzieki
18 lis 17:32
alaa: x→
∞
a W TYM KOTS POMOZE MOZE MILA ETA?
18 lis 17:39
alaa:
18 lis 17:54
alaa:
18 lis 17:54
ula: wymnóż, doprowadź do wspólnego mianownika
podziel każdy wyraz przez x
2
ułamki dążą do 0 zostale 2
18 lis 21:29
Basia:
Niestety to nie jest prawda Ulu. Dzielimy przez najwyższą potęgę
mianownika czyli przez x.
| | 2x+3−13 | | 2*(+∞)+3−0 | | +∞ | |
=limx→+∞ |
| = |
| = |
| = +∞ |
| | 2+1x | | 2+0 | | 2 | |
| | 2x+3−13 | | 2*(−∞)+3−0 | | −∞ | |
=limx→−∞ |
| = |
| = |
| = −∞ |
| | 2+1x | | 2+0 | | 2 | |
Zauważ, że mianownik ułamka, który stworzyłaś dąży do 0.
Musiałabyś teraz sprawdzić czy przez wartości dodatnie czy przez ujemne.
Ponieważ x→+
∞ to przez dodatnie czyli ułamek dąży do +
∞.
18 lis 21:38
Basia:
| | 2x−5 | | 2x+1−6 | |
( |
| )x−1 = ( |
| )x−1| = |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | 6 | | 1 | |
(1− |
| )x−1 = (1− |
| )x−1 |
| | 2x+1 | | 2x+16 | |
podstawiamy
| | 2*(+∞)+1 | |
jeżeli x→+∞ to t→ |
| = +∞ |
| | 6 | |
6t = 2x+1
2x = 6t−1
x = 3t−
12
x−1=3t−
32
lim = lim
t→+∞ (1−
1t)
3t−32 =
| | (1−1t)3t | |
limt→+∞ |
| = |
| | (1−1t)32 | |
| | ((1−1t)t)3 | |
limt→+∞ |
| = |
| | (1−1t)32 | |
| (e−1)3 | | e−3 | | 1 | |
| = |
| = e−3 = |
| |
| (1−0)3/2 | | 1 | | e3 | |
18 lis 21:52
kasia: sprawdz czy liczba jest liczbą wymierną √6−4p2 −√6+4p2 bardzo prosze o pomoc
18 lis 21:55
Basia:
Kasiu a dlaczego tutaj ? Nie mogłaś napisać własnego postu ?
√6−4√2−√6+4√2 = 0 ∊W
18 lis 23:26
kasia: dziekuje Basiu

nie wiedzialam ze trzeba na wlasnym ,bede wiedziala na przyszlosc
19 lis 10:35
Karolinka: czy mozna prosic o pomoc w nastepnych zadaniach

jest tu kto

?
7 gru 19:09
Karolinka: czy mozna prosic o pomoc w nastepnych zadaniach

jest tu kto

?
7 gru 19:31