2pytania
pytajnikkaja: | | x−5 | |
1)czy dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór R/{−1,1} ? |
| | x2+1 | |
2)wiadomo że1,4% pewnej liczby jest równe 0,756.Liczba ta jest równa:
wyliczyłam że54,ale nie jestem pewna czy dobrze.
Proszę, niech mi ktoś powie czy dobrze to wyliczyłam...
18 lis 16:28
jamelia: 1) nie, bo x2+1≠0 ⇒x2≠−1, a to jest spelnione dla kazdego x∊R, a wiec dziedzina jest zbior
liczb rzeczywistych
18 lis 16:30
jamelia: 0,014x=0,756
x=54
dobrze
18 lis 16:32
jamelia: rozumiesz to 1)?
18 lis 16:33
jamelia: po prostu kwadrat jakiejs liczby nigdy nie jest ujemny, a wiec nigdy nie jest =−1, a wiec
zawsze, dla kazdego x jest x≠−1
18 lis 16:34
pytajnikkaja: aha... no tak. słusznie.dzięki za wskazówkę!
18 lis 16:36
pytajnikkaja: mam jeszcze zadanie aby określić zbiór wartości funkcji f(x)= x2 +4x−6.
Obliczyłam współrzędne wierzchołka−wyszło mi W=(−2,2). narysowałam to w uk.współrzędnych,a
zbiór wartości moim zdaniem powinien wynieść <2,+nieskończoności).Jednak takiej odp. nie ma w
rozwiązaniu.co robię nie tak?
18 lis 16:43
pytajnikkaja: jamelia, mogłabyś jeszcze mi w tym zad.podpowiedzieć? albo ktokolwiek?
18 lis 19:25
pytajnikkaja: jamelia, mogłabyś jeszcze mi w tym zad.podpowiedzieć? albo ktokolwiek?
18 lis 19:25