pomocy!
Offspring: Może mi to ktoś jakoś rozjaśnić? Dane jest równanie x2+(2−a)x−3−a=0. Dobierz tak wartość
parametru a, aby suma odwrotności pierwiastków tego równania była mniejsza od 2.
18 lis 16:28
Basia: Pomagam
18 lis 16:35
jamelia: | | 1 | | 1 | |
dobierz tak a aby |
| + |
| <2, gdzie x1, x2, to pierwiastki tego rownania (o ile |
| | x1 | | x2 | |
oczywiscie sa dwa!)
18 lis 16:36
Eta:
z wzorów Viete
'a
parametr "a" musi spełniać układ warnków:
1/ Δ≥0 i 2/
−bc <2
dokończ.....
rozwiąż ten układ nierówności i podaj przedział do którego ma należeć "a"
18 lis 16:37
Offspring: nie rozumiem, tu jest delta wychodzi że a
2≥−16 a to jest fałsz
18 lis 16:43
Eta:
Δ≥0 <=> a2 +16≥0 <=> a€R
jaka sprzeczność?
18 lis 16:48
Offspring: aha, chyba że tak, no ale skoro to już mamy że a∊R to co teraz?
18 lis 16:50
Eta:
rozwiąż następną nierówność
jej rozwiązanie będzie właśnie odpowiedzią do tego zadania. i to wszystko
18 lis 16:52
Basia:
to jest równanie kwadratowe
1. aby w ogóle mówić o dwóch pierwiastkach
Δ>0
2. aby można było mówić o ich odwrotnościach
x1≠0 i x2≠0
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
3. |
| + |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
z wzorów Viete'a
x
1+x
2 = −
ba
x
1*x
2 =
ca
stąd
| | −ba | |
1x1+1x2 = |
| = −ba*ac = −bc |
| | ca | |
czyli
−bc<2
1.
Δ=(2−a)
2−4*1*(−3−a) = 4−4a+a
2+12+4a = a
2+16
Δ>0 dla każdego a∊R
2.
| | −(2−a)−√a2+16 | | a−2−√a2+16 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a−2−
√a2+16≠0
a−2 ≠
√a2+16
(a−2)
2 ≠ (
√a2+16)
2
a
2−4a+4≠a
2+16
−4a≠12
a≠−3
a−2+
√a2+16≠0
a−2 ≠ −
√a2+16
2−a ≠
√a2+16
(2−a)
2 ≠ (
√a2+16)
2
4−4a+a
2≠a
2+16
−4a≠12
a≠−3
czyli
a≠−3
3.
−
bc = −
2−a−3−a = −
2−a−(3+a) =
2−a3+a
2−a3+a<2
2−a3+a−2<0
2−a−2(3+a)3+a<0
2−a−6−2a3+a<0
−3a−43+a<0
[ −3a−4>0 i 3+a<0 ] lub [ −3a−4<0 i 3+a>0 ] ⇔
[ −3a>4 i a<−3 ] lub [−3a<4 i a>−3 ] ⇔
[ a<−
43 i a<−3 ] lub [ a>−
43 i a>−3 ] ⇔
a<−3 lub a>−
43
odp.:
a∊(−∞;−3)∪(−43;+∞)
18 lis 16:54
Offspring: O rany... dzięki
18 lis 17:04