wartość funkcji
astrolog: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji
f(x) = x3 − 12 x
w przedziale <−5,2>
Która z poniższych wypowiedzi jest prawdziwa?
a) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(2)=−1.
inna odpowiedź
b) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
c) Wartością największą jest f(−2)=16, a wartością najmniejszą jest f(−5)=−65.
d) Wartością największą jest f(2)=−16, a wartością najmniejszą jest f(−2)=16.
7 gru 13:35
astrolog: z gory dziekuje za pomoc
7 gru 13:39
52: hmm...
policzmy
f(−2)=−8+24=16
f(2)=8−24=−16
f(−5)=−125+60=−65
Co wybierasz?
7 gru 13:41
astrolog: W zadaniu podane mam 4 miasta.
−Warszawa
− Kraków
−Wrocław
−Rzeszów
Dystanse:
Warszawa− Kraków 252KM
Warszawa− Wrocław 301KM
Warszawa− Rzeszów 253KM
Kraków− Wrocław 236KM
Kraków− Rzeszów 147KM
Wrocław− Rzeszów 307KM
Nauczyciel zadał nam obliczenie najkrótszej drogi pomiędzy tymi miastami(OBOWIĄZKOWO PODRÓŻ ,
zaczynając i kończąc podróż na Warszawie. Kolejnośc odwiedzanych miast może być dowolna,
Jedynie wyruszyć i skączyć musimy w Warszawie (oraz odwiedzic wszystkie dane miasta).
Przyznam się, że spodziewałem się że to zadanie będzie łatwe... ale kompletnie mi to nie
wychodzi. Pewnie jest na to jakiś sposób którego jeszcze nie znam, w końcu zadanie dodatkowe.
podpowie mi ktoś jak to wykonać?
z góry dzięki
7 gru 13:42
astrolog: te z miastami to drugie zadanko bo nie potrafie go tez wykonac
7 gru 13:44
astrolog: dobra juz wiem dzieki 52
7 gru 13:45