matematykaszkolna.pl
aa quarhodron:
 1 
Czy f(x)=

jest funkcją ciągłą ? Jeżeli tak/ nie to dlaczego bo nie mogę zrozumieć.
 x 
6 gru 23:52
jakubs: W punkcie x=0 nie jest ciągła, dlaczego ? Policz granice jednostronne w x=0
6 gru 23:59
7 gru 00:11
quarhodron: Czyli funkcja byłaby ciągła gdyby granica lewo i prawo stronna byłyby równe ?
7 gru 00:11
jakubs: Kurde przepraszam, tam mają rację, trzeba najpierw patrzeć na dziedzinę. Pójdę lepiej spać, bo już ciężko z myśleniem emotka
7 gru 00:12
jakubs: Tak, funkcja będzie ciągłą w punkcie, jeżeli granice jednostronne są równe oraz x∊Df
7 gru 00:15
quarhodron:
 1 
Ale granica tego

lewostronna zera jest równa − a prawostronna +?
 x 
7 gru 00:17
jakubs: Tak granice dobrze policzyłeś, ale x=0 nie należy do dziedziny, zatem nawet nie liczysz granic jednostronnych, bo tam ciągłości nie będzie.
7 gru 00:19
quarhodron: no całkiem logiczne ale musze się z tym przespać, a wiesz jak zrobić:?
 x2−16 
lim

|x−4| 
x→4 jeżeli miałbym policzyć jednostronne granice no to dałbym radę ale nie mogę wstawić równej czwórki bo mi w mianowniku wyjdzie 0.
7 gru 00:23
quarhodron: Dodatkowo jeszcze jest wartosc bezwzgledna wiec z nie skróce licznika z mianownikiem
7 gru 00:24
jakubs: Pamiętaj, zaczynasz od dziedziny emotka Wyznacz ją i będzie po problemie(zadaniu)
7 gru 00:34
quarhodron: no x≠4
7 gru 00:54
quarhodron: oo granica nie istnieje, a to dobrze emotka
7 gru 00:59
jakubs: Jezu masz policzyć granicę, a ja ubzdurałem że ciągłość. Granicy nie będzie, ale będą granice jednostronne.
 x2−16 
limx→4+

|0+| 
 x2−16 
limx→4

|0| 
7 gru 01:01
quarhodron: No granicy nie ma a jednostronne to są
7 gru 10:52