liczby zespolone
Saris: | | i − 3 | |
w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie: z4 − ( |
| )12 = 0 |
| | −2i | |
Wiadomo, że będą 4 rozwiązania. Na początku chciałem podzelić nawias i policzyć potęgę, ale
wychodzą złę kąty.
No to może najpierw potęgować licznik i osobno mianownik. Mianownik do zrobienia, ale przy
liczniku znowu wychodzą kąty nie do policzenia (bez tablic).
No to ogólnie dla ułatwienia przeniosłem sobie nawias na prawą stronę, podniosłem to
1/4 i
wyliczyłem 1 pierwiastek ze wzoru (a+b)
3 korzystając z postaci algebraicznej liczonego
wcześniej ułamka w nawiasie.
Jak znaleźć pozostałe 3 pierwiastki skoro nie dam rady określić kąta fi (więc metodą
przemnażania odpada.)
Może jest jakiś szybszy sposób?
6 gru 23:12
Saris: a stop... w metodzie przemnażania nie trzeba znać fi tylko n=6 (tutaj), więc policzę wszystkie.
No to zadanie zrobione, ale z ciekawości może ktoś zna szybszą metodę? Na kolokwium czas to
złoto
6 gru 23:14
Saris: n=4*
6 gru 23:16
Saris: | | 1 | | 1 | |
Zilustrować: |
| > |
| |
| | |z−i−2| | | |x+√3| | |
No to z≠2+i, z≠−
√3
Najprościej byłoby przemnożyć obydwa, podstawić z=x+yi wyliczyć nowe z w module i go rozpisać
jako nowe
√x2+y2. Powinna wyjść jakaś nierówność liniowa, ale to chyba zły sposób w
przypadku gdy mamy nierówność. Chociaż nie jest pewny bo niby jest moduł, więc liczba jest
dodatnia.
Jakas wskazówka? Bo ja zrobiłem na razie bez żadnych założeń i wyszła mi nierówność liniowa,
ale wolfram pokazuje totalnie co innego.
6 gru 23:39
Saris: nie x tylko z tam ma być. Oczywiście z∊C i pracujemy na płaszczyźnie zespolonej.
6 gru 23:40
Saris: .
7 gru 00:06
7 gru 01:15
Saris: Dobra zrobiłem, po prostu wolfrma podawał inny okres w wykładniku

(głupi ja).
Pomógłby ktoś z tym wykresem z modułami?
Proszę

.
7 gru 01:34
Saris: .
7 gru 11:46