matematykaszkolna.pl
liczby zespolone Saris:
  i − 3  
w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie: z4 − (

)12 = 0
  −2i  
Wiadomo, że będą 4 rozwiązania. Na początku chciałem podzelić nawias i policzyć potęgę, ale wychodzą złę kąty. No to może najpierw potęgować licznik i osobno mianownik. Mianownik do zrobienia, ale przy liczniku znowu wychodzą kąty nie do policzenia (bez tablic). No to ogólnie dla ułatwienia przeniosłem sobie nawias na prawą stronę, podniosłem to 1/4 i wyliczyłem 1 pierwiastek ze wzoru (a+b)3 korzystając z postaci algebraicznej liczonego wcześniej ułamka w nawiasie. Jak znaleźć pozostałe 3 pierwiastki skoro nie dam rady określić kąta fi (więc metodą przemnażania odpada.) Może jest jakiś szybszy sposób?
6 gru 23:12
Saris: a stop... w metodzie przemnażania nie trzeba znać fi tylko n=6 (tutaj), więc policzę wszystkie. No to zadanie zrobione, ale z ciekawości może ktoś zna szybszą metodę? Na kolokwium czas to złoto
6 gru 23:14
Saris: n=4*
6 gru 23:16
Saris:
 1 1 
Zilustrować:

>

|z−i−2| |x+3| 
No to z≠2+i, z≠−3 Najprościej byłoby przemnożyć obydwa, podstawić z=x+yi wyliczyć nowe z w module i go rozpisać jako nowe x2+y2. Powinna wyjść jakaś nierówność liniowa, ale to chyba zły sposób w przypadku gdy mamy nierówność. Chociaż nie jest pewny bo niby jest moduł, więc liczba jest dodatnia. Jakas wskazówka? Bo ja zrobiłem na razie bez żadnych założeń i wyszła mi nierówność liniowa, ale wolfram pokazuje totalnie co innego.
6 gru 23:39
Saris: nie x tylko z tam ma być. Oczywiście z∊C i pracujemy na płaszczyźnie zespolonej.
6 gru 23:40
Saris: .
7 gru 00:06
Saris: Pomógłby ktoś jeszcze z tym? http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%28%282-2i%29%5E9%29%5E%281%2F3%29%29 Próbowałem z wykładniczej ale mam złe potęgi przy e.
7 gru 01:15
Saris: Dobra zrobiłem, po prostu wolfrma podawał inny okres w wykładniku (głupi ja). Pomógłby ktoś z tym wykresem z modułami? Proszę emotka.
7 gru 01:34
Saris: .
7 gru 11:46