Prawdopodobienstwo
Adam: Z cyfr: 0, 1 , 2, 3, 4, 5 tworzymy liczby trzy cyfrowe, w ktorych cyfry nie moga sie powtarzac.
ile w ten sposob mozemy utworzyc roznych liczb.
Prosze o pomoc przy tym zadaniu.
18 lis 15:47
Basia:
Na miejscu setek możesz postawić 1,2,3,4 lub 5 czyli masz 5 możliwości
Na miejscu dziesiątek 0,1,2,3,4,5 − to co stoi na miejscu setek czyli 6−1= 5 możliwości
Na miejscu jedności 0,1,2,3,4,5 − to co stoi na miejscu setek i dziesiątek
czyli 6−1−1= 4 możliwości
Razem: 5*5*4 = 100
18 lis 15:55