matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bryły obrotowe
Monika:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 2α, a suma długości promienia podstawy i wysokości stożka wynosi m. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka Czy dobrze rozumuję?
m−r
tgα=
r
m
r =
tgα+1
h
2
+R
2
=l
2
m(m+tgα)
l=
√
(tgα+1)
2
bo coś mi chyba źle wychodzi
6 gru 22:41
:):
r
tgα=
h
7 gru 10:11