Funkcje
Weraa: Wyznacz wartości parametru m , dla których zbiorem wartości funkcji:
f(x)= 14mx2+(m−1)x−m2+m+1 jest przediał <1,∞)
6 gru 22:14
Godzio:
m > 0 i q ≥ 1
| | 1 | |
Δ = (m − 1)2 − 4 * |
| m(−m2 + m + 1) = m2 − 2m + 1 + m3 − m2 − m = |
| | 4 | |
= m
3 − 3m + 1
| | −Δ | | −m3 + 3m − 1 | |
q = |
| = |
| ≥ 1 ⇔ −m3 + 3m − 1 ≥ m ⇔ |
| | 4a | | m | |
m
3 − 2m + 1 ≥ 0
Teraz znajdź pierwiastki, jednym z nich jest m = 1, podziel m
3 − 2m + 1 przez (m − 1) i
otrzymasz funkcję kwadratową.
6 gru 22:23
Weraa: Dzieki
6 gru 22:47