mógłby ktoś obliczyć te dwie sumy krok po kroku?
dajan:
5
k=2
3 3
∑ ∑ 5 = ?
k=1 i=2
6 gru 21:46
tio: 1):
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(5*2− |
| )+(5*3− |
| )+(5*4− |
| )+(5*5− |
| )= i wyliczasz to; podobnie z drugą sumą |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
tylko że tam nie ma zmiennej dlatego
pierwsza suma=
15∑(5+5) [ bo od 2 do 3 wystąpi 1 raz ]
druga:
od1 do 5 :∑(5+5)=(5+5)+(5+5)+(5+5)+(5+5)+(5+5)= [ mylę się ? ]
6 gru 22:01
PW: W drugim sumowanie tylko do 3 (będą 3 składniki , każdy równy (5+5)).
6 gru 23:08