PROSZĘ O POMOC!!!!
KASIA: WIE KTOŚ JAK TO ZROBIĆ? BŁAGAM O POMOC...

Przybliżona wartość pewnej wielkości, podana z 10%błędem względnym,wynosi 0,2. Wyznacz dokładną
wartość tej wielkości, jeśli przybliżenie to podane jest z niedomiarem.
18 lis 15:34
Basia:
Podaj definicję błędu względnego
18 lis 15:59
Basia:
x− wartość zmierzona
x
0 − wartość faktyczna
błąd względny procentowy to
| | |0,2−x0| | |
10% = |
| *100% /:10% |
| | |x0| | |
10*|0,2−x
0|=|x
0|
ponieważ pomiar jest z niedomiarem
|0,2−x
0| = x
0−0,2
stąd
10(x
0−0,2) = |x
0|
10x
0−2 = |x
0|
10x
0−2 = x
0
9x
0 = 2
x
0=
29
lub
10x
0−2=−x
0
11x
0 = 2
x
0 =
211
18 lis 16:11
eveeee: Długość przekątnej prostopadłościanu d równa się 17cm, długość przekątnej podstawy
d1=pierwiastek z 145cm, a długość przekątnej jednej ze ścian bocznych d2=15cm. Oblicz: a)
wymiary tego prostopadłościanu,
b) objętość,
c) pole powierzchni całkowitej.
13 gru 14:13