Monotoniczność,ekstrema,punkt przegięcia,wypukłość wklęsłość, apymptoty.
Ola: f(x)= (2x−3)/(x+2)
6 gru 21:21
jakubs: Wiesz jak badać funkcję ?
To zadanie jest proste.
6 gru 21:22
Ola: obliczyłam pochodną która wynosi 7/(x+2)
2 i dalej chciałam ją porównać do 0 ale wychodzi mi
sprzeczność
6 gru 21:24
jakubs: Jeżeli tego nie zrobiłaś to zacznij od dziedziny, poźniej jakieś miejsca zerowe, może pkt
przecięcia się z osią OY.
Pochodna obliczona dobrze, zatem jaki z tego wniosek ?
6 gru 21:30
Ola: 1) D=R/{−2}
2) Miejsca zerowe x=3/2
3) nie jest nieparzysta
nie jest parzysta
A wniosek z tego jaki

hmm
6 gru 21:34
jakubs: No jeżeli pochodna jest różna od zera to funkcja ekstremum nie ma .
6 gru 21:37
Ola: Dziękuję za pomoc jeśli chodzi o ekstrema

Spróbuje się teraz zmierzyć z monotonicznością
6 gru 21:39
Ola: Asymptota pozioma 2 i pionowa −2
6 gru 21:48
Ola: ale nie wiem jak resztę sprawdzić
6 gru 21:48
jakubs: wypukłość, wklęsłość − badasz 2 pochodną
6 gru 22:02
Ola: 2 pochodna wynosi −7/(x+2)2 z tego wniosek że brak punktów przegięcia
6 gru 22:06
Ola: 2 pochodna zawsze mniejsza od 0 więc funkcja wklęsła ?
6 gru 22:09
jakubs:
6 gru 22:12
Ola: dzięki wielkie

6 gru 22:12
jakubs: Nie sprawdziłem...
Druga pochodna źle.
Licz jeszcze raz.
6 gru 22:13