Funkcje
klaudia: | | n+2 | |
Jak naszkicować wykres funkcji |
| i jaka jest jej dziedzina ? |
| | n | |
6 gru 21:15
egg: D: n∊R−{0}
6 gru 21:16
klaudia: no właśnie w odpowiedziach mam
D=(−2,0)u(0,23)
6 gru 21:29
PW: ]P]klaudio]], zazwyczaj symbolem n oznacza się liczbę naturalną − przy takim rozumieniu mamy do
czynienia z ciągiem − jego wykresem jest zbiór pojedynczych punktów leżących nad kolejnymi
liczbami naturalnymi.
Jeżeli autor zadania nic nie powiedział o dziedzinie, to można to interpretować tak jak
egg.
Prawdę mówiąc nie powinno się podawać samego "przepisu na funkcję" bez określenia dziedziny.
6 gru 21:32
PW: To chyba odpowiedź do innego zadania.
6 gru 21:35
klaudia: Podaje treść zadania
Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(n)= x1+x2 gdzie x1 , x2 są pierwiastkami
równania nx2−(n+2)x+n+2= 0
6 gru 22:02
klaudia: Dziedzinę zrobiłam bo zrobiłam jeszcze że Δ>o żeby były dwa pierwiastki oraz n ≠ 0

tylko jak to naszkicować

?
6 gru 22:28
Kacper:
Jakbyś na początku napisała całą treść zadania to już miałabyś odpowiedź, a tak to kto bedzie
się domyślał do czego to było?
6 gru 22:32
PW: A nie mogłaś tak od razu?
Narysować łatwo:
− taką funkcję potrafimy narysować na całej osi, potem wytrzeć gumką to co nie leży nad
dziedziną.
Pozioma oś to oś "n" zamiast tradycyjnego "x".
6 gru 22:41
klaudia: Dziekuje
6 gru 22:44