Pochodne
Marcin: Oblicz pochodne:
a) x2 − e−x2
b) (x−1) * e1x−1
6 gru 21:11
tio: nie rozumiem w czym masz problem ? np. : a) ?
6 gru 21:13
Marcin: nie wiem jak poradzić sobie z "e" mógłbyś rozpisać?
6 gru 21:19
:): ja bym podstawiła za x2=t
6 gru 21:20
Marcin: w pochodnych? O.o
6 gru 21:21
:): ano tak

to nie ta działka
6 gru 21:23
razor: (e−x2)' = e−x2*(−x2)' = e−x2*(−2x)
6 gru 21:23
Marcin: razor dziękuję

mogę jeszcze prosić o pomoc w przykładzie b)?
6 gru 21:26
6 gru 21:28
:): e(−x−1)
6 gru 21:29
:): przed x ma być − , x−1 w nawiasie
6 gru 21:29
Marcin: chyba źle odczytaliście to drugie.... e [1/(x−1)]
7 gru 00:47
Marcin: e [1/(x−1)]
7 gru 00:47
Marcin: tam jest potęga
7 gru 01:04
daras: a) f'(x) = 2x − e
−x2(−x
2)' = 2x + 2xe
−x2
| | 1 | |
b) f'(x) = e1x−1 − (x−1)e1x−1( |
| )' = e1x−1[1 + (x − 1)−1] |
| | x−1 | |
7 gru 10:56