Funkcja Kwadratowa.
Hiver: Jak zrobić takie zadanie?! Niech ktoś podpowie z założeniami...
Dla jakich wartości prametru m równanie 2x2−m|x|+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania.
6 gru 21:01
egg: jedno zalozenie,ze Δ>0
6 gru 21:03
tio: dla jakiej postaci równanie kwadratowe ma 2 rozwiązania ?
6 gru 21:03
egg: jeszcze x1x2>0 i x1+x2>0
6 gru 21:04
tio: dałeś radę czy jeszcze trochę wskazówek ?
6 gru 21:07
Hiver: jak to x1x2>0 przecież jedno miejsce zerowe będzie ujemne a drugie dodatnie...
6 gru 21:09
egg: masz racje,nie doczytalam. czyli wystarczy x1x2<0 i Δ>0
6 gru 21:11
PW: Liczenia wyróżnika Δ nie wolno wykonywać, nie jest to równanie kwadratowe. Dopiero po
pewnym komentarzu można na to spojrzeć jak na funkcję kwadratową, ale o ograniczonej
dziedzinie.
6 gru 21:11
Hiver: PW powiedz po ludzku
6 gru 21:12
Hiver:
6 gru 21:12
egg: rozwaz dwa przypadki,dla x≥0 i x<0,aby pozbyc sie wartosci bezwzglednej
6 gru 21:15
Kacper:
2x
2−m|x|+m−2=0
|x|=t, t≥0
2t
2−mt+m−2=0 (*)
równanie (*) jest kwadratowe i dla niego można pewne warunki z deltą układać
6 gru 21:18
Hiver: I mam ten wykres sobie wyobrazić i zrobić założenia czy jak?
6 gru 21:20
tio: tak komentarz : zapewne w zadaniu jest podane[bądź nie] że poruszamy się w ℛ , więc m ma być
parametrem, zatem możemy go rozpatrywać jako ustaloną wartość dla której równanie ma mieć 2
różne rozwiązania. Zatem skoro tak to traktujemy m jako pewną liczbę m∊ℛ ; czyli stałą i teraz
możemy dobierać się do tego jak do równania kwadratowego; pozostaje problem z wartością
bezwzględną; ale po1. mamy raz x2 co zawsze >=0 oraz |x| o tej samej własności czyli >=0 [
mylę się ? ] zatem możemy rozpatrywać to jako równanie kwadratowe i szukamy dla jakich
wartości m dozna ono 2 rozwiązań ? [ poprawcie mnie jeśli się mylę, jestem przeto jedynie
prochem i pyłem]
6 gru 21:20
Hiver: m>q jest dobrym założeniem?
6 gru 21:20
Hiver: czy m>c?
6 gru 21:22
PW: Przecież po lewej stronie jest |x|, a więc nie jest to funkcja kwadratowa, żadnej teorii
związanej z tą funkcją, w szczególności Δ, nie można stosować.
Dopiero gdy zauważymy, że x2 − |x|2, to można zapisać:
(1) 2|x|2 − m|x| + m−2 = 0, |x| ≥ 0
lub − dla wygody −
(2) 2t2 − mt + m − 2 = 0, t ≥ 0.
Teraz mamy równanie kwadratowe, ale jego dziedzina jest ograniczona do zbioru liczb
nieujemnych.
Dlatego warunek Δ >0 nie jest wystarczający − jeżeli okaże się, że równanie (2) (rozpatrywane
na całej osi) ma dwa rozwiązania ujemne, to oznaczać będzie, że równanie (2) nie ma rozwiązań.
Koledzy wcześniej coś o tym podpowiadali, ale nie wyjaśnili szczegółów.
Teraz pomyśl dokładniej: a gdyby okazało się, że równanie (2) ma jedno rozwiązanie
dodatnie, to będzie źle? Równanie (1) nie będzie miało dwóch rozwiązań?
6 gru 21:23
Hiver: Rozumiem i zapisałem sobie już w postaci |x| = t wcześniej ale nie robiłem takich zadań jeszcze
a jedyne co widze to wykres w głowie i wiem że będzie miał 2 rozwiązania w q i w m>c
lub się myle...
6 gru 21:26
Hiver: chciałem sobie to zobrazować po przekształceniu OY
6 gru 21:27
PW: Równanie (2) rozpatrywane na całej osi powinno mieć:
− dokładnie jedno rozwiązanie dodatnie lub
− jedno rozwiązanie dodatnie i drugie ujemne.
W obydwu wypadkach dostaniemy jedną dodatnią t, która jest rozwiązaniem (2), a więc daje dwa
rozwiązania (1).
6 gru 21:44