Rozwiązaniem równania x^3 - 4x + 3x^2 -12 =0 są liczby:
Sadi: Szukałam tego zadania i nie znalazłam, jak je rozwiązać? mam stworzyć z nich jakoś deltę czy
coś?

A.1,−4,3,−12
B. −3,−2,2
C. −2,2,3
D. 0,3,4
Będę wdzięczna za pomoc i wytłumaczenie. Ale samo wyliczenie bym mogła sobie przeanalizować też
może być
6 gru 20:08
Gray: Szukałaś? Nie znalazłaś? Grunt to wiara w swoje możliwości... Oblicz wartość Twojego wielomianu
w tych punktach. Tam gdzie wyjdą same zera jest Twoja odpowiedź.
6 gru 20:12
Janek191:
Szukaj rozwiązań równania wśród dzielników całkowitych liczby 12

lub
x
2*( x + 3) − 4*( x + 3) = 0
( x + 3)*( x
2 − 4) = 0
( x + 3)*( x − 2)*( x + 2) = 0
Dokończ
6 gru 20:13
Sadi: Dziękuje, właśnie nie bardzo wiedziałam jak zacząć, chodź byłam nawet blisko, acz nie
wiedziałam co z 12 zrobić by sobie znikła
6 gru 20:16
PW: Sadi, ale Gray dobrze radził. Jest to zadanie testowe. Nie mamy rozwiązywać równania
(to zazwyczaj długo trwa), lecz sprawdzić, która odpowiedź jest dobra, metodą eliminacji.
Dwie są złe na pierwszy rzut oka:
A. (bo wielomian 3. stopnia nie może mieć 4 pierwiastków)
D. (bo 0 nie jest pierwiastkiem, W(0) = −12.
Wystarczy porównać odpowiedzi B. i C., żeby się zorientować: liczby 2 i −2 są w obydwu,
rozstrzygnięcie przyniesie sprawdzenie: 3 czy (−3) jest rozwiązaniem równania. I tyle.
Niektórzy mówią, że to nie matematyka ale spryt, jednak w trosce o czas trzeba właśnie tak
podchodzić do zadań testowych.
6 gru 20:50
Tomek: Wszędzie − W domu, w szkole, w pracy, na maturze − możesz używać kalkulatora. Moim zdaniem nie
ma co się męczyć. Jak napisał PW − A i D odpada na wstępie. 2 i −2 są zarówno w B i C.
Podstawiasz −3 za x i masz odpowiedź.
6 gru 21:06