po
Paulina:
1. Niech P = (x, y) będzie punktem przecięcia hiperboli x(y − 3) = −1 i paraboli y = x2 Pokaż,
że x jest pierwiastkiem równania x3−3x+1= 0.
2.. Obracając krzywą f(x, y) = 0 o kąt α otrzymamy krzywą
f(x cos α + y sin α, −x sin α + y cos α) = 0.
Znajdź równanie kanoniczne hiperboli, która po odpowiednim obrocie będzie opisywana
równaniem xy = 1.
6 gru 19:53
Paulina: ?
6 gru 20:18
Paulina: ?
6 gru 20:27
Kacper:
2) obrót o 45 stopni
6 gru 20:32
Kacper: 1)
y=x
2
x(y−3)=−1
Rozwiązuje układ równań
x*(x
2−3)+1=0
x
3−3x+1=0
czyli x jest rozwiązaniem równania x
3−3x+1=0
6 gru 20:39
Paulina:
Dzięki a mógłbyś jeszcze drugie rozpisać ?
6 gru 20:40
Kacper:
Może taka hiperbola?
Teraz obracamy ją... o 45 stopni?
| | x2 | | y2 | |
f(x,y)= |
| − |
| −1 |
| | (√2)2 | | (√2)2 | |
Dostajemy:
| | | |
f(xcosα+ysinα,−xsinα+ycosα)= |
| − |
| | 2 | |
I po mozolnych przekształceniach dostajemy f(x,y)=xy−1, czyli to co chcieliśmy
6 gru 21:01
Gray: Ja podszedł bym do tego tak: skoro Twoja funkcja po obrocie ma wyglądać tak xy=1, to należy
wyznaczyć takie α, a z tej postaci w wyniku obrotu o kąt −α otrzymać postać kanoniczną.
Mamy więc: f(x,y)=xy−1.
I obracamy to o kąt −α, tj. f(x cos α − y sin α, x sin α + y cos α) = (x cos α − y sin α)(x
sin α + y cos α) = x
2 cosa sina + xy (cos
2a − sin
2a) − y
2 sinacos −1 =
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin2a x2 + xycos2a − |
| sin2a y2 −1. |
| | 2 | | 2 | |
Teraz dobierasz takie a, aby była to postać kanoniczna. Widać, że a = π/4 jest OK − wtedy
zeruje się współczynnik przy xy.
6 gru 21:14
Gray: "... wyznaczyć takie α, aby z tej ..."
6 gru 21:14
Kacper:
Podejście
Gray'a lepsze, bo ja od początku wiedziałem o jaki kąt należy obrócić, a on
pokazał jak wykombinować ten kąt
7 gru 10:57