Rozwiąż równania
Nix: a ) xx−1= x+1x+3
b) 4(x2 +2) =8
c) − 27x2 + 2x = 0
d) x2 + 10=7x
e) 4x −3x2= 1 13
6 gru 19:44
Janek191:
Np. a )
x | | x + 1 | |
| = |
| ; x ≠ 1 i x ≠ − 3 |
x − 1 | | x + 3 | |
Pomnóż na krzyż
6 gru 20:00
Janek191:
b) Podziel obustronnie przez 4
c) Pomnóż przez 7 i wyłącz x przed nawias
6 gru 20:02
pigor: ..., dla lubiących ...

"chodzić swoimi ścieżkami" np.tak::
e)
4x−3x2= 113 ⇔ 4x−3x
2=
43 /*3 ⇔ 12x−9x
2= 4 ⇔
⇔ 0= 9x
2−12x+4 ⇔ (3x)
2−2*3x*2+2
2= 0 ⇔ (3x−2)
2= 0 ⇔
⇔ 3x−2= 0 ⇔ 3x=2 /:3 ⇔
x=23
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
x2+10= 7x ⇔ x
2−7x+10= 0 ⇔ x
2−2x−5x+10= 0 ⇔
⇔ x(x−2) −5(x−2)= 0 ⇔ (x−2)(x−5)= 0 ⇔ x−2=0 v x−5=0 ⇔
x∊{2,5} ;
6 gru 20:06