6 gru 19:38
bezendu:
Brak komentarza na końcu
6 gru 19:39
kyrtap: rejczel
6 gru 19:40
kyrtap: komentarz nie jest konieczny
6 gru 19:40
Blue: bo w kluczu jest inaczej
6 gru 19:41
Gray: Dobrze, o ile a+b>0.
6 gru 19:41
kyrtap: Blue co jest w kluczu?
6 gru 19:41
Blue: bo chodzi o to, że nie można dzielić przez 0 tak

a w założeniu jest, że a+b≥0.... Czyli
dostałabym za to jakiś punkty czy nie?
6 gru 19:41
Blue: rozwiązanie w kluczu jest takie jak w linku, który podałam
6 gru 19:42
Gray: Jakieś punkty tak. Karne też
6 gru 19:42
Gray: Dobrze zrobiłaś, tylko brakło komentarza, że dla a+b=0 lewa=prawej=0, więc OK. Załóżmy więc, że
a+b>0. I dalej OK.
6 gru 19:43
kyrtap: tutaj to bym miał wątpliwości jak to ocenić szkoda że nia ma jednoznacznego założenia że a≠b
6 gru 19:43
bezendu:
no i co Kyrtap komentarz musi być
6 gru 19:46
kyrtap: mnie uczono że w takich dowodach nic nie pisać
6 gru 19:47
Blue: Bezendu komentarz akurat napisała, tylko nie chciało mi się przepisywać

Ale nie w tym
istota

Czyli ile mam sobie za to pkt przyznać?
6 gru 19:49
Blue: napisałam*
6 gru 19:49
Blue:
6 gru 20:02
Blue: Dobrze Eta, ale mi chodzi tylko o to dzielenie przez "niby" 0 , a nie jakieś komentarze , czy
to, co tutaj napisałam z komentarzem byłoby uznane?
6 gru 20:08
Kacper:
Jaki komentarz dałaś?
6 gru 20:13
Gray: Najbezpieczniej napisać tak (wtedy żaden komentarz nie jest potrzebny):
a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2) = (a+b)((a−b)2+ab) ≥(a+b)(0+ab) = a2b+ab2 Koniec.
6 gru 20:19
Kacper:
Gray bardzo ładnie
6 gru 20:20