wyznacz postać kanoniczną
Bożena: Wyznacz postać kanoniczną i iloczynową funkcji kwadratowej wiedząc że liczba −1 jest miejscem
zerowym a punkt w(1,8) wierzchołkiem paraboli sporządź jej wykres i opisz własności
6 gru 19:37
Bożena: Litości pomóżcie bo sama nie dam rady.
6 gru 19:44
Eta:
W(1,8) , f(0)= −1 ⇒ A(−1,0)∊ do paraboli
z postaci kanonicznej:
y=a(x−1)
2+8
0=a(−1−1)
2+8 ⇒ a= −2
postać kanoniczna : y= −2(x−1)
2+8
| x1+x2 | |
| =xw ⇒ −1+x2= 2 ⇒ x2= 3 |
| 2 | |
postać iloczynowa : y= a(x−x
1)(x−x
2)=.......... dokończ
6 gru 19:49
Janek191:
f( − 1) = 0
6 gru 19:54
Eta:
Racja ...... chochlik : f(−1)=0
Dzięki
Janek
6 gru 19:56