Oblicz pochodną funkcje i wyłtmuaczenie wzoru..
Damian: f(x) = ctg
7 (9x−4)
Bardzo proszę o rozwiązanie tej pochodnej..
| | 1 | |
Pani Profesor stosowała wzór (ctgx)= |
| * x prim.. |
| | sin2x | |
Nigdzie nie mogę znaleźć zastosowania tego wzoru.. chodzi o to * x (pochodna z x )..
Bo normalnie pochodna ctg wygląda bez tego x..
Czy mógłby mi ktoś wytlumaczyc to i rozwiaząć ten przykład co podałem na początku.. gdzie
napewno stosowała Profesorka ten wzór..
6 gru 19:11
J:
| | 1 | |
= 7ctg6(9x−4)*(− |
| )*9 |
| | sin2(9x−4) | |
6 gru 19:14
Damian: A wytłumaczyć mógłby ktoś ten wzór ? : )
6 gru 19:39
J:
..pochodna funkcji złozonej.. ( trzech funkcji : h(x) = x7 , g(x) = ctgx , f(x) = 9x −4 )
6 gru 19:41
Krystek: (u9)'(ctgz)'z' gdzie u=ctg7(9x−4) z=(9x−4)
6 gru 22:35