Prawdopodobieństwo.
Luiza: Wiadomo, że prawdopodobieństwo otrzymania 13 pików w grze w brydża jest równe p. Oblicz
prawdopodobieństwo następujących układów.
a) 13 kart jednego koloru
b) 12 najstarszych pików ''2'' w innym kolorze
c) dokładnie 12 pików
d) 1 as, 1 król, 1 dama, itd.
6 gru 18:50
PW: a) Niech
A − "gracz otrzymał same piki"
B = "gracz otrzymał same kiery"
C − "gracz otrzymała same kara"
D − "gracz otrzymał same trefle".
Jest oczywiste, że zdarzenia te mają jednakowe prawdopodobieństwa p i są rozłączne, zatem
P(A∪B∪C∪D) = P(A) + P(B) + P(C) + P(D) = 4p.
b) Zdarzenie A12 − "wylosowano 12 najstarszych pików i dwójkę w innym kolorze" jest sumą
trzech zdarzeń"
Z1 − "wylosowano 12 najstarszych pików i dwójkę trefl"
Z2 − "wylosowano 12 najstarszych pików i dwójkę karo"
Z3 − "wylosowano 12 najstarszych pików i dwójkę kier"
Jest oczywiste, że prawdopodobieństwa tych zdarzeń są jednakowe i równe p, zatem
P(A12) = P(Z1)+P(Z2)+P(Z3) = 3p.
Oczywistość jest skutkiem tego, że każde z tych zdarzeń − tak samo jak A − jest pojedynczym
zdarzeniem elementarnym (zbiorem złożonym z jednego zdarzenia elementarnego − 13−elementowym
podzbiorem zbioru kart w talii)..
7 gru 15:19