Granice funkcji
52: Witam.
Robię zadania z granic funkcji (bo niedługo kolowkium) i natknąłem się na coś takiego
lim x−>0
Przeglądając forum zobaczyłem że można zrobić coś takiego
lim x−>0
| | sin2x | | sinx2 | |
i moje pytanie czemu |
| = |
| ? |
| | x2 | | x2 | |
6 gru 18:43
Gray: To nie jest sobie równe. Równe są ich granice.
6 gru 18:44
52: A możesz mi wytłumaczyć czemu ich granice są równe ?

Bo nie za bardzo wiem...
6 gru 18:47
52: Dobra, nie tłumacz... zajarzyłem
6 gru 18:49
razor: | sin2x | | sinx | |
| = ( |
| )2 → [12] → 1 |
| x2 | | x | |
6 gru 18:49
bezendu:
| | sin2x | | sinx | |
lim |
| =( |
| )2=12=1 |
| | x2 | | x | |
x→0
x→0
6 gru 18:50
bezendu:
@52 dopiero granice macie ?
6 gru 18:50
razor: bezendu drugie źle
6 gru 18:51
Gray: Nie "dopiero granice", tylko "dopiero kolokwium z granic"
6 gru 18:54
52: W sumie to mamy pochodne... ale kolokwium mamy do granic...
6 gru 18:54
52: Gray to lepiej ujął ...
6 gru 18:54
52: I dzięki chłopaki
6 gru 18:54
bezendu:
Fakt
| sinx2 | | sinx | | sinx | |
| = |
| * |
| =1 |
| x2 | | x | | x | |
6 gru 18:55
razor: nadal źle
6 gru 18:55
bezendu:
znowu źle
| sin2x | | sinx | | sinx | |
| = |
| * |
| ! |
| x | | x | | x | |
6 gru 18:56
52: a w mianowniku kwadrat zjadłeś
6 gru 18:57
bezendu:
Oj tam oj tam
6 gru 18:58
Gray: sinx2 = sin(x*x)
6 gru 18:58
52: 
Nie no tak się drażnię tylko
A to tak dla pewności...
lim e
x+1 = 1+1=2
x−>0
6 gru 18:59
razor:
6 gru 19:00
Gray: Tak, 1+1=2
6 gru 19:00
bezendu:
ta
6 gru 19:00
52: Gray haha

A teraz coś takiego
x−>1
Mogę to razu napisać ? Czy muszę
| | ln(1−x) | | −∞ | |
lim |
| = [ |
| ] =−∞ |
| | x | | 1 | |
x−>1
ten zapis będzie ładniejszy prawda ?
6 gru 19:04
razor: limx→1− musi być
6 gru 19:05
52: czemu limx−>1− musi być ?
6 gru 19:07
52: ekhm... ?
6 gru 19:16
Gray: Wg mnie nie musi, ale różne są szkoły... Uczelnie też są różne.
6 gru 19:16
Gray: razorowi o dziedzinę chodzi, ale skoro funkcji nie ma lewo od zera, to wiadomo, że granica
musi być z prawej strony (czyli x<1).
6 gru 19:18
52: Gray ostatecznie, zapis drugi. Mam rozumieć z postu 19:04 jest zadowalający, tak ?
6 gru 19:18
Gray: | | −∞ | |
Wg mnie lepiej napisać → |
| = −∞. Wtedy nie ma wątpliwości co skąd. |
| | 1 | |
6 gru 19:21
52: Ok, dziękuję
6 gru 19:23