matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj potęgowanie
kriss:
(a+ b+1)
2
6 gru 17:26
Metis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_skr%C3%B3conego_mno%C5%BCenia
6 gru 17:28
pigor:
..., , nie znasz wzoru ?, no to np. tak: (a+b+1)
2
= ((a+b)+1)
2
= (a+b)
2
+2(a+b)+1= ... i teraz z górki : −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a jak już to zrobisz i uporządkujesz, to zobaczysz analogię do znanego wzoru (a+b)
2
= a
2
+2ab+b
2
= a
2
+b
2
+2ab . ...
6 gru 17:37