matematykaszkolna.pl
Przekrój ostrosłupa abcd: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania emotka kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać więc każda pomoc mile widziana emotka W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy a stosunek długości krawędzi podstawy do wysokości wynosi 2:3. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
6 gru 17:00
Tadeusz: ... ile razy jeszcze
6 gru 17:03
abcd: po to jest to forum żeby pytać o radę, więc nie rozumiem czemu się czepiasz emotka
6 gru 17:11
Tadeusz: wczoraj było to samo ... Ty chcesz nie rady ale chyba gotowca ...
6 gru 17:13
abcd: mylisz się, siedziałam nad tym zadaniem długo liczyłam sin, cos różnych kątów myśląc że może mi coś to da, długości boków jednak na rozwiązanie nie wpadłam
6 gru 17:22
Tadeusz: ... jeśli nikt nie zrobi Ci tego wcześniej to będę po 18−tej i zrobię
6 gru 17:24
abcd: dziękuję emotka
6 gru 17:26
Tadeusz: rysunek
6 gru 18:59
Tadeusz: rysunek ... jeśli narysujemy przekrój (zielony trójkąt) to mamy na mim praktycznie wszysko czego potrzebujemy −emotka AB=a
a 2 3a 

=

⇒ h=

h 3 2 
 a2 9a2 
|AC|2=

+

=2,5a2 ⇒ |AC|=a2,5
 4 4 
Trójkąty AEC i ADB są podobne (jednakowe kąty) AD jest wysokością trapezu (szukanego przekroju)
|AD| h |AD| 3a 3a 3 

=

=

=

=

a |AC| a 2|AC| 2a2,5 22,5 
 3a 
|AD|=

22,5 
Wszystkie ściany boczne są jednakowe więc z czystego lenistwa z tego rysunku możemy policzyć krótszą podstawę trapezu ... będzie ona równa |DG| ...Można to zrobić z podobieństwa trójkątów ...ale to już dla Ciebie −emotka
6 gru 19:38
abcd: krótsza podstawa na pewno będzie równa lGDl ? jakoś inaczej to widzęemotka
6 gru 20:39
Tadeusz: ... to jest odcinek odkładający się na innej ścianie ...ale ściany są "przystające"
6 gru 20:45
pigor: ..., no nie, abcd ma rację, bo rozpatrujesz przekrój "środkowy" ostrosłupa" , a nie nachyloną ścianę , czyli |DG| < podstawy b trapezu , choć są faktycznie na tym samym poziomie względem jego podstawy . emotka
6 gru 20:51
Tadeusz: rysunek ... rozpatruję wymiar liniowy ... długość jednego z boków przekroju leżącego na ścianie ostrosłupa prawidłowego
6 gru 21:17
abcd: teraz to widzę! dziękuję emotka
6 gru 22:20