Przekrój ostrosłupa
abcd: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania

kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać więc każda pomoc mile widziana

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy a stosunek długości krawędzi
podstawy do wysokości wynosi 2:3. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
podstawy i prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
6 gru 17:00
Tadeusz:
... ile razy jeszcze
6 gru 17:03
abcd: po to jest to forum żeby pytać o radę, więc nie rozumiem czemu się czepiasz
6 gru 17:11
Tadeusz:
wczoraj było to samo ... Ty chcesz nie rady ale chyba gotowca ...
6 gru 17:13
abcd: mylisz się, siedziałam nad tym zadaniem długo liczyłam sin, cos różnych kątów myśląc że może mi
coś to da, długości boków jednak na rozwiązanie nie wpadłam
6 gru 17:22
Tadeusz:
... jeśli nikt nie zrobi Ci tego wcześniej to będę po 18−tej i zrobię
6 gru 17:24
abcd: dziękuję
6 gru 17:26
Tadeusz:
6 gru 18:59
Tadeusz:

... jeśli narysujemy przekrój (zielony trójkąt) to mamy na mim praktycznie wszysko
czego potrzebujemy −

AB=a
| | a2 | | 9a2 | |
|AC|2= |
| + |
| =2,5a2 ⇒ |AC|=a√2,5 |
| | 4 | | 4 | |
Trójkąty AEC i ADB są podobne (jednakowe kąty)
AD jest wysokością trapezu (szukanego przekroju)
| |AD| | | h | | |AD| | | 3a | | 3a | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| = |
| = |
| |
| a | | |AC| | | a | | 2|AC| | | 2a√2,5 | | 2√2,5 | |
Wszystkie ściany boczne są jednakowe więc z czystego lenistwa z tego rysunku możemy
policzyć krótszą podstawę trapezu ... będzie ona równa |DG|
...Można to zrobić z podobieństwa trójkątów ...ale to już dla Ciebie −
6 gru 19:38
abcd: krótsza podstawa na pewno będzie równa lGDl ? jakoś inaczej to widzę
6 gru 20:39
Tadeusz:
... to jest odcinek odkładający się na innej ścianie ...ale ściany są "przystające"
6 gru 20:45
pigor: ..., no nie,
abcd ma rację, bo rozpatrujesz przekrój
"środkowy" ostrosłupa" , a nie nachyloną ścianę , czyli
|DG| < podstawy b trapezu , choć są faktycznie na tym samym
poziomie względem jego podstawy .
6 gru 20:51
Tadeusz:

... rozpatruję wymiar liniowy ... długość jednego z boków przekroju
leżącego na ścianie ostrosłupa prawidłowego
6 gru 21:17
abcd: teraz to widzę! dziękuję
6 gru 22:20