Przedstaw w postaci trygonometrycznej : 1+i tg α
Krzysztof: Przedstaw w postaci trygonometrycznej : 1+i tg α
6 gru 16:33
Gray: Jakieś założenia dotyczące α?
6 gru 16:41
Krzysztof: Niestety nic
6 gru 16:44
Gray: | | 1 | |
1+itgα = |
| (cosα+isinα) ← jest to postać trygonometryczna o ile cosα>0, czyli dla |
| | cosα | |
α(−π/2, π/2).
Dla α∊(π/2,3π/2) można tak
| | 1 | | 1 | |
1+itgα = |
| (cosα+isinα) = − |
| (−cosα−isinα) = |
| | cosα | | cosα | |
| | 1 | |
= − |
| (cos(π+α)+isin(π+α)) ← to jest postać trygonometryczna dla α∊(π/2,3π/2) |
| | cosα | |
6 gru 16:52
Krzysztof: Wielkie dzięki za pomoc
6 gru 17:03