Geometria przestrzena, sprawdzenie wyników.
Marian: Witam prosiłbym o sprawdzenie wyników w poniższych zadaniach:
1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6√2 i długość
przekątnej tego graniastosłupa wynosi 12. Oblicz pole całkowite oraz objętość.
Wyszło mi: Pc=72+24√72 oraz objętość 36√72.
2. Stosunek długości krawędzi podstawy do długości wysokości graniastosłupa prawidłowego
trójkątnego wynosi 2:3, a pole powierzchni bocznej wynosi 72. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
Wyszło mi: 24√3
3. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb któego przekątne mają 12 i 16 a krótsza przekątna
tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 30stopni.
Oblicz objętość tego graniastosłupa oraz cos kąta nachylenia dłuższej przekątnej graniastosłupa
do płaszczyzny podstawy.
Wyszło mi: V=384√3 oraz cos=16/√304
4. Objętość prostopadłościanu którego h=10 jest równa 480. Stosunek długości krawędzi podstawy
równa się 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny
podstawy.
Wyszło mi tg=10/10=45 stopni.
Z góry dziękuje
6 gru 16:18