matematykaszkolna.pl
Geometria przestrzena, sprawdzenie wyników. Marian: Witam prosiłbym o sprawdzenie wyników w poniższych zadaniach: 1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 62 i długość przekątnej tego graniastosłupa wynosi 12. Oblicz pole całkowite oraz objętość. Wyszło mi: Pc=72+2472 oraz objętość 3672. 2. Stosunek długości krawędzi podstawy do długości wysokości graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 2:3, a pole powierzchni bocznej wynosi 72. Oblicz objętość tego graniastosłupa. Wyszło mi: 243 3. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb któego przekątne mają 12 i 16 a krótsza przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 30stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa oraz cos kąta nachylenia dłuższej przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy. Wyszło mi: V=3843 oraz cos=16/304 4. Objętość prostopadłościanu którego h=10 jest równa 480. Stosunek długości krawędzi podstawy równa się 3:4. Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Wyszło mi tg=10/10=45 stopni. Z góry dziękuje
6 gru 16:18