Dwusieczna
Karolina: Znaleźć równania dwusiecznych kątów zawartych między prostymi:
| | x−1 | | y+1 | | z | | x−1 | | y+1 | | z | |
l1: |
| = |
| = |
| l1: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
Proszę o pomoc, bo nawet nie wiem jak się za to zabrać
6 gru 16:02
Karolina: pomożecie?
proszę
6 gru 16:17
Karolina: proszę pomóżcie
6 gru 16:24
pigor: ..., otóż, zauważ, ze dane 2 proste mają punkt wspólny
P=(1,−1,0) −
− przecinają się w nim − co widać z identycznych liczników tych prostych
(punkt ten zeruje je) i jest to punkt szukanych równań 2−óch dwusiecznych
kątó między nimi , których wektory kierunkowe znajduję
np. tak: :
u1= [2,−2,1] i
u2= {1,2,2] mają równe długości |
u1|=|
u2|=
√9=3,
zatem wektory kierunkowe szukanych dwusiecznych kątów między tymi prostymi są :
sumą tych wektorów
u1+
u2 =[2,−2,1]+[1,2,2]=[3,0,3]=3
[1,0,1]
albo ich różnicą
u1−
u2 =[2,−2,1]−[1,2,2]=
[1,−4,−1] (są to wektory
kątów przyległych prostopadłe do siebie − to tak ...

nawiasem mówiąc) , no to :
| | x−1 | | y+1 | | z | | x−1 | | y+1 | | z | |
d1: |
| = |
| = |
| , oraz d2: |
| = |
| = |
| − |
| | 1 | | 0 | | 1 | | 1 | | −4 | | −1 | |
− szukane
równania dwusiecznych (prostopadłe do siebie co warto

wiedzieć) .
6 gru 17:03
Janek191:
| | x − 1 | | − y − 1 | | 2 z | |
l1 : |
| = |
| = |
| = t |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
więc
x − 1 = 2 t
− y − 1 = 2 t
2 z = 2 t
−−−−−−−−
x = 1 + 2 t
y = − 1 − 2 t
z = 0 + t
=============
| | 2 x − 2 | | y + 1 | | z | |
l2 : |
| = |
| = |
| = s |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
więc
2 x − 2 = 2 s
y + 1 = 2 s
z = 2 s
−−−−−−−
x = 1 + s
y = − 1 + 2 s
z = 0 + 2 s
=========
Punkt przecięcia się tych prostych
P
o = ( 1, − 1, 0 )
Normujemy wektory kierunkowe tych prostych:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
v1 = [ |
| , − |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wektorami kierunkowymi prostych dwusiecznych L
3 i L
4 będą :
| | 1 | | 4 | | 1 | |
v1 + v2 = [ 1, 0, 1 ] i v1 − v2 = [ |
| , − |
| , − |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wobec tego równaniami parametrycznym szukanych prostych będą np.:
L
3 :
x = 1 + u
y = − 1
z = 0 + u
L
4:
x = 1 +
13 w
y = − 1 −
43 w
z = 0 −
13 w
6 gru 17:14
Janek191:
Nie widziałem tego, co napisał Pigor
6 gru 17:16
Karolina: jeja bardzo wam dziękuję

nie wiedziałam jak się za to zadanie nawet wziąć, a teraz
wszystko rozumiem (przynajmniej to zadanie)

dziękuję dziękuję dziękuję x100000000000000
Pomożecie w jeszcze jednym zadaniu?
6 gru 17:36
Karolina: Przez punkt A(4,0,−1) poprowadzić prostą przecinającą dwie proste
6 gru 17:37