rysunek
hm?: W koło o promieniu r wpisano trójkąt równoboczny. Oblicz stosunek objeości bryły powstałej
przez obrót tego trójkąta dookoła jdnej z jego osi symetrii do objętości kuli powstałej z
obrotu tego koła dookola jednej z jego osi symetrii.
Mógłby ktoś zrobić do tego zadania rysunek?
obliczenia mam, ale nie mam pojecia jak rysunek do tego narysowac?
6 gru 15:37
hm?: bardzo prosze o pomoc
6 gru 15:46
Janek191:

h = r + x
r
1 = 0,5
√3 r
−−−−−−−−−
x = 0,5 r
−−−−−−
h = r + x = 1,5 r
−−−−−−−−−−−−
Itd.
6 gru 16:25
Janek191:

h = r + x
r
1 = 0,5
√3 r
−−−−−−−−−
x = 0,5 r
−−−−−−
h = r + x = 1,5 r
−−−−−−−−−−−−
Itd.
6 gru 16:25