ile równa się
art: cos10+cos20+cos30+...+cos180=?
6 gru 15:30
52: Obstawiam 1
6 gru 15:32
art: −1 : ) tylko czemu?
6 gru 15:35
J:
.. a ja: 0 ..
6 gru 15:38
razor: cos10 + cos170 = cos10 + cos(180−10) = cos10 − cos10 = 0
cos20 + cos160 = cos20 + cos(180−20) = cos20 − cos20 = 0
itd.
zostaje cos90 + cos180 = 0 − 1 = −1
6 gru 15:39
52: Ale
J ma rację
6 gru 15:39
52: No dobra

patrzyłem na wykres ale do π ...
6 gru 15:40
J:
..to co dodamy w przedziale (0,90) ... potem odejmiemy w przedziale (90,180)...
6 gru 15:42
J:
..nie trafiłem ...
6 gru 15:43
J:
..teraz widzę,że dobrze myślałem ... tyko nie zauwazyłem,
że zostanie "niesparowany" cos180 = −1 ...
6 gru 15:46
art: dzięki
6 gru 16:08