Kolokwium z matematyka pomocy 5 zadan!
Kuba: 1) sinx+
√3cosx=1
2) 7
1−x+3*7
x+2>28
4)
√x+1+1>x
5) Ix+2I<
12x+1
pomocy w tych 5 zadankach! chcialbym zobaczyc caly tok myslenia i dokladne
rozwiazania,pozdrawiam serdecznie!
18 lis 14:08
Basia:
ad.1
dokładamy równanie
sin
2x+cos
2x=1
prawdziwe dla każdego x∊R
i rozwiązujemy układ równań
sinx = 1−
√3cosx
(1−
√3cosx)
2 + cos
2x = 1
1 − 2
√3cosx + 3cos
2x + cos
2x = 1
4cos
2x − 2
√3cosx =0
cosx(4cosx−2
√3)=0
cosx = 0 lub 4cosx−2
√3=0
cosx=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4cosx − 2
√3=0
cosx = U{
√3{2}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | π | |
Odp. x = |
| +2kπ lub x = |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | |
==========================================
ad.2
7
1−x+3*7
x+2 > 28
7
1*7
−x+3*7
x*7
2 > 28
7 + 3*49*(7x)
2 > 28*7
x /:7
1 + 3*7*(7
x)
2 > 4*7
x
21*(7
x)
2 − 4*7
x + 1 > 0
t = 7
x
t>0
21t
2 − 4t + 1 > 0
Δ=16−4*21*1 =16−48 = −32 < 0
stąd: dla każdego t nierówność jest prawdziwa ⇒ nierówność (2) jest prawdziwa dla każdego x∊R
========================================
ad.3
założenia:
x>0
log
2x≠0 ⇔ log
2x≠log
21 ⇔ x≠1
1−log
2x≠0
1≠log
2x
log
2x≠log
22
x≠2
x>0 ∧ x≠1 ∧ x≠2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
1− |
| = |
| /*log2x*(1−log2x) |
| | log2x | | 1−log2x | |
log
2x*(1−log
2x) − (1−log
2x) = log
2x
log
2x − (log
2x)
2 − 1 + log
2x − log
2x = 0
−(log
2x)
2 + log
2x − 1 = 0
t = log
2x
−t
2 + t − 1 = 0
Δ=1
1−4*(−1)*(−1)
Δ=1−4 = −3
równanie nie ma rozwiązania
==========================
ad.4
√x+1+1>x
x+1≥0
x≥−1
−−−−−−−−−−
√x+1>x−1
(
√x+1)
2>(x−1)
2
x+1 > x
2−2x+1
x
2−3x<0
x(x−3)<0
x∊(0;3)
=======================
ad.5
|x+2|<
12x+1
1. x+2≥0 ⇔ x≥−2
|x+2| = x+2
x+2<
12x+1
12x < −1 /*2
x<−2
sprzeczne z założeniem czyli w tym przypadku nierówność nie ma rozwiązania
2. x+2<0 ⇔ x<−2
|x+2| = −(x+2) = −x−2
−x−2<
12x+1
−
32x < 3 /:(−
32 czyli *(−
23)
x > −2
sprzeczne z założeniem czyli w tym przypadku nierówność również nie ma rozwiązania
odp. nierówność nie ma rozwiązania
18 lis 15:19
18 lis 17:38
AS:
sinx +
√3*cosx = 1
Sposób 1.
Podstawiam tgα =
√3 → α = π/3
sinx +tgα*cosx = 1
| | sinα | |
sinx + |
| *cosx = 1 |*cosα |
| | cosα | |
sinx*cosα + cosx*sinα = cosα
sin(x + α) = cosα = 1/2
x1 + π/3 = π/6 + 2*k*π , k ∊ C x2 + π/3 = π − π/6 = 2*k*π
x1 = − π/6 + 2*k*π x2 = π/2 + 2*k*π
Sposób 2
Stosuję podstawienie
| | 2*t | | 1 − t2 | |
sinx = |
| , cosx = |
| gdzie t = tg(x/2) |
| | 1 − t2 | | 1 + t2 | |
| 2*t | | 1 − t2 | |
| + √3* |
| = 1 |*(1 + t2) |
| 1 + t2 | | 1 + t2 | |
2*t +
√3 −
√3*t
2 = 1 + t
2
(1 +
√3)*t
2 − 2*t + 1 −
√3 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*(1 +
√3)*(1 −
√3) = 4 − 4*(1 − 3) = 12 ,
√Δ = p[12] = 2*
√3
| | 2 − 2*√3 | | 1 − √3 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 2*(1 + √3) | | 1 + √3 | |
tg(x1/2) = tg(−15
o) ⇒ x1/2 = −15
o + k*90
o ⇒ x1 = −30
0 + 2*k*180
o , k ∊ C
| | 2 + 2*√3 | | 1 + √3 | |
t2 = |
| = |
| = 1 |
| | 2*(1 + √3) | | 1 + √3 | |
tg(x2/2) = tg(45
o) ⇒ x2/2 = 45
o + k*180
o ⇒ x2 = 90
o + 2*k*180
o , k ∊ C
18 lis 18:33
AS: Korekta:
x2 + π/3 = π − π/6 + 2*k*π
18 lis 19:10
Misiek: as czyli Basia dobrze wyliczyla czy nie ?
18 lis 21:09
AS: Przykre,ale Basia popełniła błąd, π/6 nie spełnia tego równania.
Przeoczyła fakt,że jest to pierwiastek obcy.
19 lis 09:26
AS:

Ciekawy przypadek w zad. 4.
Odpowiedzią jest (−1,3) ale nie znalazłem uzasadnienia rachunkowego.
A: wykres funkcji y =
√x + 1 + 1
B: wykres funkcji y = x
W obszarze (−1,3) wartości funkcji A są większe od wartości funkcji B
19 lis 10:08
BiebrzaFun :
może tak?
√x+1+1>x
zał
x+1≥0
x≥−1
√x+1>x+1−1−1
√x+1=t
−t2+t+2>0
t1=2
t2=−1
−1<t<2
−1<√x+1<2⇒−1<√x+1 x∊R i x≥−1⇒x≥−1
√x+1<2 ⇒x<3
odp x∊<−1,3)
19 lis 10:22
BiebrzaFun : gdzie jest błąd w rozw. Basi? x=−1 spełnia nie−ść
19 lis 10:34
KoK: Basia zapomniała, źe x jest również x≥−1 ,co daje wraz z x∊(0;3) ⇒ x∊<−1,3)
19 lis 23:19
AROB: Taki błąd się zdarza, gdy podnosi się nierówność obustronnie do kwadratu, a nie ma pewności co
do znaku obu stron. Tu prawa strona , czyli (x−1) dla x= −1 właśnie jest ujemna, a dla innych
x jest dodatnia. A po podniesieniu do kwadratu ginie to rozwiązanie.
Po prostu, trzeba bardzo ostrożnie używać podnoszenia do kwadratu nierówności.
Metoda
BiebrzaFun jest bezpieczniejsza i dała poprawny wynik.
20 lis 01:21
AROB: Postanowiłam dodać uzupełnienie, gdyż wiem, ile kłopotu sprawia rozwiązywanie
nierówności niewymiernych.
Otóż rozwiązując nierówność niewymierną można podnosić do kwadratu obie jej strony tylko
wtedy, gdy mają one ten sam znak. Kierunek nierówności określa następująca zasada:
gdy a < b i a,b są dodatnie, to a2 < b2,
gdy a < b i a,b są ujemne , to a2 > b2,
gdy a < b i a,b są różnych znaków , to nie ma stałego związku między liczbami a,b oraz ich
kwadratami. Należy wtedy rozpatrywać 2 przypadki.
Pokażę użycie tej zasady do zadania rozwiązanego już powyżej.
√x + 1 + 1 > x Założenie: x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1
√x + 1 > x − 1
Lewa strona nierówności jest nieujemna na mocy definicji pierwiastka kwadratowego dla
wszystkich x należących do dziedziny, a strona prawa przyjmuje różne znaki, zatem trzeba
rozważyć 2 przypadki.
10. Gdy x − 1 ≥ 0 , czyli x ≥ 1 mamy:
(√x + 1)2 > (x − 1)2
x + 1 > x2 − 2x + 1
x2 − 3x < 0
x(x − 3) < 0 ⇒ x ∊ (0, 3)
Uwzględniając założenie przyp. 10 oraz dziedzinę otrzymamy:
(0, 3) ∧ (x ≤ 1) ∧ (x ≥ −1 ) ⇒ x ∊ < 1, 3)
20. Gdy x − 1 < 0 , czyli x < 1, nierówność zachodzi w sposób oczywisty, ponieważ prawa
strona nierówności jest wtedy ujemna , a lewa dodatnia.
Zatem nierówność jest spełniona dla wszystkich x należących do dziedziny, czyli dla
x ≥ −1.
Składając oba założenia: (x < 1) ∧ (x ≥ −1) otrzymamy: x ∊ <−1,1).
Łącząc oba przypadki jako sumę otrzymanych przedziałów otrzymujemy ostateczne rozwiązanie
nierówności:
<1, 3) ∪ < −1, 1) = < −1, 3)
Odp. x ∊ < −1, 3)
20 lis 22:59
AROB:
21 lis 01:18
Nestor:

Superr objaśnione
21 lis 02:01
AS: Uzupełniam wywody swoimi spostrzeżeniami
Gdy a i b są różnych znaków i
a < b oraz |a| < |b| to a2 < b2 np. −4 < 5 , |−4| < |5| , (−4)2 < 52 , 16 < 25
a < b oraz |a| > |b| to a2 > b2 np −8 < 6 , |−8| > |6| , (−8)2 > 62 , 64 > 36
21 lis 10:52
AROB:
22 lis 19:31
AROB: Żegnam wszystkich, a szczególnie
ABBĘ. Dobrej nocy!
23 lis 00:41
Bogdan:
Ja również życzę dobrej nocy
23 lis 00:46
Basia:
ad.1
Błąd jest gdzie indziej
do momentu
teraz:
| | √3 | | 3 | | 1 | |
sinx = 1−√3* |
| = 1− |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
sinx=− |
| i cosx = |
| ⇒ czwarta ćwiartka czyli |
| | 2 | | 2 | |
23 lis 01:12