Równanie okęgu - rozszerzenie.
monis4: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(3,−1), B=(−1,1), jeśli wiadomo, że jego
środek nalezy do prostej o równaniu y=4 − x.
6 gru 14:56
Janek191:

y = 4 − x
A = ( 3; − 1) B = ( − 1; 1)
S leży na prostej o równaniu y = 4 − x , więc
S = ( x; 4 − x)
oraz
I AS I = I BS I
√ ( x − 3)2 + ( 4 − x − (−1))2 =
√( x − (−1))2 + ( 4 − x − 1)2
x
2 − 6 x + 9 + 25 − 10 x + x
2 = x
2 + 2 x + 1 + 9 − 6 x + x
2
− 12 x = − 24
x = 2
y = 4 − 2 = 2
S = ( 2; 2)
========
r
2 = I AS I
2 = ( 2 −3)
2 + (2 − (−1))
2 = 1 + 9 = 10
Równanie okręgu:
( x − 2)
2 + ( y − 2)
2 = 10
====================
6 gru 19:50
Eta:
6 gru 20:01
Janek191:
Jaki ładny rysunek

dla Ety
6 gru 20:03