Rozwiąż równanie - liczby zespolone:
aaa: Rozwiąż równanie − liczby zespolone:
z4 + 16 = 0
6 gru 14:39
52: co proponujesz ?
6 gru 14:47
aaa: wpadłam na coś takiego:
((x + iy)2)2 + 42 =0 i potem wyciągnęłam z tego pierwiastek i wyszło (x+iy) + 4 =0 i moje
ostateczne rozwiązania to:
dla x=0
y=2 ⋁y= −2
dla y=0
x∊∅
Czy to jest dobrze?
6 gru 14:57
aaa: tam ma być (x + iy)2 + 4 = 0 oczywiście
6 gru 15:02
52: yyyyyyy nie ...
ja bym proponował coś takiego:
z
4+16=0
z
4−16i
2=0
(z
2−4i)(z
2+4i)=0
no i tu trzeba byłoby liczyć Δ i normalnie to rozwiąząć
Albo można też zrobić, że
z
4+16=0
z
4=−16
z=
4√−16
i ze wzorków obliczyć pierwiastki

Myślę że wszystko dobrze zapisałem i nie pokręcę ci nic w głowie...
Chociaż teraz mnie zastanawia polecenie rozwiąż równanie ...
6 gru 15:03
aaa: dlaczego?
6 gru 15:13
J:
⇔ (z + 2i)(z − 2i)(z2 − 4i) = 0 ..
6 gru 15:21
52: J skąd masz tą postać ?
6 gru 15:25
J:
..pomyłka ...
6 gru 15:28
52: Myślałem że ja coś w moim skopałem ..
6 gru 15:30
J:
..ale można i tak: ... (x + yi)2 = 4i lub (x + yi)2 = −4i ..
6 gru 15:31
aaa: A jak rozwiązać takie zadanie:
Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbiory liczb zespolonych spełniających warunki:
1) Re = (1+iz1−iz)=0
2) Im = (−1−iz−1+iz)=1
6 gru 15:40