Wykresy funkcji
Hubert:

Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x)=2/x (kolor czerwony) i g(x)= −x
2+2x+1.
WYznacz punkty przecięcia tych wykresów?
6 gru 14:36
J:
| | 2 | |
..rozwiąż równanie: −x2 + 2x +1 = |
| |
| | x | |
6 gru 14:38
Hubert: w tym pierwszym równaniu co jest −x2 +2x+1 to mogę napisac to jako licznik a mianownik 1 i
wymnozyc na krzysz i później prawdopodobnie deltę obliczac i x1 i x2 ?
6 gru 14:41
J:
..ponieważ x ≠ 0 ( dlaczego ?) .. więc pomnóż obie strony przez x ..
6 gru 14:44
Hubert: wyszlo mi −x3+2x2+x=2
6 gru 14:46
Hubert: i co dalej ? X przed nawias ?
6 gru 14:48
J:
..nie , przenieś 2 na lewo i rozłóżna czynniki...
6 gru 14:57
Hubert: rozlozylem na czynniki i wyszlo ze
x=−1 lub x=1 i x=2
6 gru 15:00
Hubert: i co dalej ?jak mam juz x
6 gru 15:05
J:
co dalej ...., masz trzy wartości x , więc oblicz trzy wartości odpowiadajacych im y
..i to będzie rozwiazanie...
6 gru 15:14
Hubert: Ok juz mam, wielkie dzieki
6 gru 15:21