matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
marta:
oblicz
5
6
+
3
4
6 gru 14:26
J:
wspólnu mianownik 12 ...
6 gru 14:28
marta:
dzieki
6 gru 14:30
Gray:
Można też tak: liczby x
1
= 5/6 oraz x
2
= 3/4 to pierwiastki wielomianu w(x) = (6x−5)(4x−3) = 24x
2
−38x +15 Ze wzorów Viete'a:
b
38
19
x
1
+x
2
= −
=
=
a
24
12
5
3
Albo tak: rozważmy wielomian W(x)=
x
2
+
x.
6
4
Ponieważ to czego szukasz to W(1), oraz
5
3
24W(1) = 24(
1
2
+
1) = 20+18=38, zatem
6
4
38
19
W(1) =
=
.
24
12
Mam jeszcze parę pomysłów, ale to zostawię na kiedyś. Może się trafi równie ciekawe zadanie...
6 gru 18:41
52:
Gray
genialne
tylko że nie dla kogoś kto mam problem z dodawaniem ułamków, ale sposób świetny
6 gru 19:05