Funkcja kwadratowa
Foxal: Dla
Jakich wartosci parametru "a" rownanie x2+8x+a+2=0 ma dwa rozne pierwiastki jednakowych
znakow?
Sam zrobilem czesciowo te zadanie tzn.
[x1*x2>0 i Δ>0] ⇔ [a<14 i a+2>0] no wlasnie a+2 tego nie napisalem a trzeba bylo, wiec moze mi
ktos wytlumaczyc dlaczego a+2 musi byc wieksze od zera?
6 gru 13:32
Foxal: a juz wiem

x1*x2=c/a wiec c>0 a tym jest a+2
6 gru 13:34
J:
| | a+2 | |
x1*x2 = |
| > 0 .... zatem: a + 2 > 0 .. |
| | 1 | |
6 gru 13:35
Tadeusz:
| | c | | a+2 | |
x1*x2= |
| = |
| i to ma być .>0 |
| | a | | 1 | |
6 gru 13:36
Foxal: chociaz nie to bylo by bez sensu, to juz nie wiem dajcie jaks wskazowke
6 gru 13:36